Vinterns snittblommor


Vinterns snittblommor är vackra anemoner, sibirisk vallmo och ranunkler. I kruka hittar vi vita julrosor och bland lökväxterna är hyacinter högaktuella.

vinterns snittblommor

När mörkret är som djupast vill vi gärna ha vita blommor. De hjälper till att lysa upp och ge hopp om våren. Under vintern transporteras snittblommor långt och kostar tyvärr därefter. Men du behöver inte så många anemoner, sibirisk vallmo eller ranunkler för att göra ett storslaget intryck. För att bulla upp och ge vinterns snittblommor gott sällskap kan du addera blåbärsris eller fina grenar.

Få dina rosor att stå länge

Alla de vita skönheterna som kommer nu är lika vackra! Vem kan motstå en skir bukettanemon eller en ranunkel med sina hundratals tunna kronblad? Pussmunstulpanerna har däremot en kaxiga attityd. Överlag är detta en kul tid när julrosorna överlappar med lökväxter, och det finns så mycket snyggt att kombinera med vinterns snittblommor.

Passa på att bind en hög luftig bukett eller en bullig vit bukett. Med hjälp av klassisk spiraltekniken får buketterna sin fina form och du justera och fixa tills du är helt nöjd. Ska du bara lära dig ett enda magiskt floristtrick, så är det definitivt att binda en bukett i spiral. Klassisk spiralteknik använder du för att få buketter så fylliga som möjligt, och ge dem stadga och balans. För högerhänta snurrar buketten medsols, för vänsterhänta motsols.

vinterns snittblommor

Vinterns snittblommor på lök

Eftersom det är lökväxter som tulpaner och hyacinter i många buketter nu, är det kallt vatten som gäller i vasen. Oavsett om det också finns andra blommor med hårdare stjälk med, så anpassar man alltid vattentemperaturen efter den känsligaste blomman. Naturligtvis ska buketten ha nya snitt och för lökväxternas del går det bra att klippa med sax. En blandad bukett står en vecka. Eller till och med två om du har köpt riktigt bra blommor från en florist, låter dem stå svalt och håller vattnet fräscht.

Så får du tulpanbuketten att hålla

Ranunkler är i regel mycket tåligare i bukett än när du köper dem som krukväxt och de ofta nickar på en dag. Se bara till att det finns rikligt med vatten i vasen. Nyp gärna av de flesta av de stora törstiga gröna bladen på stjälken. Välj exemplar där knopparna börjar visa färg för att de säkert ska gå i full blom. Om du vill knipa av några av de outslagna knopparna brukar det ge kraftfullare blomning i längden. Hyacinter, julrosor och kungsängslilja går fint att klippa från krukor. Om de bara ska användas ett litet tag för att dekorera en krans eller sättas i ett bordsarrangemang för kvällen. Det finns faktiskt inga måsten eller förbud när det gäller blommor, så länge man tänker på att hållbarheten blir kortare.

vinterns snittblommor

TIPS! Kom ihåg att det ska vara kallt vatten i vasen om du har lökväxter som tulpaner och hyacinter med bland blommornavi