Vatten i trädgården skapar stämning


Vatten skapar stämning i trädgården. Inget är så rogivande som att höra vatten porla i en fontän eller vila ögonen på en stilla vattenspegel. Allt från ett litet vattenbad på altanen till en stor damm skänker en extra dimension i det gröna rummet.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

I naturen dras både människor och djur till vatten, så skapa ett eget vattenblänk i trädgården för både stämning och nytta. Med ett större dammsystem byggt enligt naturens principer kommer du att locka en ny flora och fauna. Men kanske är ett enkelt springvatten stämningshöjaren som du saknar. Det finns många sätt att väva in vatten i grönskan och få det att se ut som ett naturligt inslag.

För en damm är det viktigt att välja läge med omsorg, då dammväxter utvecklas och blommar bäst där det är riktigt soligt och varmt. Minst halva dagen bör dammen vara solbelyst och fiskar trivs också bäst i uppvärmt vatten. För att undgå för mycket löv i vattnet bör dammen ligga en bit ifrån stora träd, och man ska fundera på var överflödigt vattnet tar vägen vid ett starkt regn. Som regel bör en damm inte placeras nära huset, men det kan vara trevligt att planera för att ha utsikt över den från uteplatsen.

Att anlägga en damm är enklare än man kan tro och mindre dammar finns färdigformade i plast. Men som med allt annat krävs noggrant planerande och förarbete för att skapa ett system som är friskt och i balans. Lika viktigt är att få sitt vattenblänk att smälta in i omgivningen, genom att välja material och former som ser naturliga ut i miljön.

Utebelysning – så lyckas man

Vattendrag som i naturen

I den större trädgården finns möjlighet att anlägga ett dammsystem som bygger på naturens egna principer. Ett bygge av den här storleken kräver en rejäl arbetsinsats, men rätt konstruerad blir dammen en riktig idyll som i stor utsträckning sköter sig själv. För större dammar klär man botten med dammfolie eller gummiduk och jobbar med olika nivåer och sluttande kanter.

Placera dammen på tomtens lägre punkter och prova dig fram till formen genom att lägga ut ett rep. För en naturlig känsla väljer man rundade former, gärna med en liten strand längs ena sidan. Planera också för varierade djupzoner, där olika växter och fiskar trivs. Många dammväxter vill ha grunt vatten (10-30 cm), näckrosor vill ha djupare (ca 1 m) och för att fiskar ska kunna övervintra bör man ha ställen med minst 1,5 djupt för att dammen inte ska bottenfrysa.

I en djup damm med stor vattenmängd är det lättare att få biologisk balans, eftersom grunt vatten värms upp snabbare och gynnar algtillväxten. Dammvatten måste liksom i naturen cirkulera för att syresättas och det behövs en kraftfull pump. Effektivast och vackert är att pumpa upp vattnet till en högre nivå, och låta det rinna tillbaka i dammen genom en bäck eller ett vattenfall. När dammen är konstruerad vill man gärna skapa en naturlig övergång till omgivningen med växtlighet.

Välj rätt växter till trädgården

Mindre damm i färdig form

För den lilla trädgården kan en dammform av glasfiber eller hårdplast vara ett bra alternativ. Den stora fördelen är att formen rymmer förhållandevis mycket vatten i trädgården. Detta eftersom dess sidor är raka istället för sluttande som när man använder en dammduk. Formarna är enkla att gräva ner och kan flyttas om det skulle behövas och är frostsäkra. Många formar kan fås med en sumpkant, så att man kan få motsvarande växtlighet som i en sluttande damm och en naturlig övergång till omgivningen. Ett alternativ är en form med stenkant som prydnad. Tänk på att vattnet måste cirkulera med hjälp av en pump för att syresättas. Har formen ett djup på mindre än 80 cm bör eventuella fiskar tas upp och vinterförvaras i frostfritt utrymme.

Vatten i trädgården med en porlande bäck

Naturen skapar ett hälsosamt system i sina vattendrag genom att låta vatten cirkulera och på sätt syresätta det. Att skapa en liten bäck som leder runt vattnet från en damm är därför ett lika och praktiskt som vackert inslag. Dra nytta av naturliga höjdskillnader för att pumpa upp vatten och låta det rinna ner för en berghäll som ett vattenfall eller runt en kulle i en bäck. Titta likaså runt i naturen vilka material och växter som finns där en bäck porlar fram, och använd dessa för en naturtrogen fåra. Har du turen att ha en liten ström eller en grävd kanal genom din trädgård, är både broar och bryggor att effektivt sätt att dra blickar till den naturliga skönheten runt vatten.

Skimrande vattenspegel

Även på den mindre tomten kan man ha vattenblänk, och också balkong- eller altanälskaren kan hitta en lösning. I marknivå får man ett trevligt porlande med hjälp av en vattensten. En kraftig balja eller ett fodertråg grävs ner i marken, fylls med vatten och ovanpå placeras ett stadigt galler, varpå man lägger en sten med borrat hål. I baljan placeras en pump och slang som trycker upp vatten genom hålet, dessa döljer man med stenar som läggs runt omkring på gallret. Alternativt låter man en liten fontänfigur spruta vatten ned på vackra stenar som ligger på gallret. Vatten behöver fyllas på emellanåt, men det behövs inga större mängder.

Runt om i trädgården får det gärna blänka till i både fågelbad och små vattenhål som bina kan dricka ur. Se till att lägga ett par stenar som insekter kan landa på utan att få vingarna blöta. Att gjuta betong på rabarberblad eller i fyrkantiga formar till dessa vattenblänk är både enkelt och vackert. När snittblommor med stora huvuden som pioner, rosor och dahlior nickar kan man njuta dem ytterligare ett par dagar i ett vattenbad.

Trädgårdsdesign – fixa din trädgård

Håll vatten i trädgården rent

Att skapa en biologisk balans i dammen är en förutsättning för att man ska slippa alger och få växter och fiskar att må bra. Ett vattenblänk ska ses som ett ekosystem oavsett sin storlek och kan rubbas av yttre påverkan som temperaturförändringar och tillförsel av för mycket näring (löv eller fiskfoder). För många är målet att dammen ska sköta sig på egen hand, men man måste komma ihåg att stillastående vatten inte är ett naturligt tillstånd i naturen.

Vattnet måste få hjälp att pumpas runt för syresättning och dessutom är det lätt att överbelasta den lilla mängden vatten i en konstgjord damm och få algtillväxt. Får man problem med dålig vattenkvalitet eller tillväxt kan man behöva hjälpa till med ett algmedel eller vattenpreparat som finns att köpa i handeln. Dessa kan få fart på nedbrytningen av överflödig näring. Viktigast är dock att se till att man från början har god syresättning med hjälp av en tillräckligt kraftfull pump. Har man mycket fiskar kan en extra luftpump vara nödvändig, och ett dammfilter hjälper till med den biologiska nedbrytningen.

Bygga pool – tänk på det här