Välja växter till trädgården


Växterna ska göra trädgården vacker under hela året. Du ska också försäkra dig välja växter för förutsättningarna där de ska planteras. Ofta åker vi till plantskolan på försommaren. Då är det lätt att du faller för växter som står i vacker blom just då. Istället ska du påminna dig själv att trädgården, liksom husets andra rum gärna ska tilltala året runt. Eller åtminstone under hela utesäsongen.

välja växter
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Planera innan du ska välja växter

Börja med lite förarbete i form av planering och tänkande runt hur du ska använda trädgården. Då får du en klarare bild av hur du bör utforma den. Skissa gärna först i stora drag hur du ska utnyttja olika delar. Utifrån det kan du välja växter. Var ska du anlägga sittplatser som ska smyckas eller vindskyddas av växter? Vidare hur exempelvis spaljéer med klätterväxter kan bidra till en rumslighet. Börja med att plantera in träd och buskar för att få upp en stomme i trädgården. Buskar knyter fint ihop trädgården, både som inramande häckar eller som solitärer i rabatter eller på en flack yta.

Välja växter – rätt träd

Att välja lämpliga växter och framförallt träd till sin trädgård är en utmaning. Det gäller att noga tänka igenom både växtplatsen och vilken sort som passar bäst. Förutsättningarna utifrån jordmån och zon kan du inte ändra på, men du behöver tänka på vad du vill ha ut från ditt träd.

Ett första ställningstagande bör vara hur stort trädet får bli, och vidare om det bara ska vara en prydnad eller fylla en funktion. Exempelvis som tak och skuggivare. Höjden på trädet är viktig för att skapa balans i trädgården. Men också kronans form, huruvida trädet är vintergrönt, eller om det bjuder på vackra höstfärger som passar med övrig växtlighet.

När du väl definierat hur stort ditt träd ska bli och vilka kvaliteter det ska ha, är det en god idé att se sig omkring för att få en bra överblick över vilka trädsorter som trivs där du bor. Vilka förekommer i naturen och vilka ser ut att må bra hos dina grannar? 

Välja växter som är vackra hela säsongen

När våren kommer spanar man efter minsta lilla grönt som lovar sommar. Plantera därför gärna lite lökväxter som snödroppar och intill entrén som du glädjer dig åt när snön äntligen smälter. Där du uppehåller dig på våren får de gärna finnas både tulpaner och tidiga perenner På försommaren njuter man extra av tidiga blommare som till exempel syrénbuskar. Medan på sensommaren står många perenner länge i underbara färger. Framåt hösten vill vi gärna ha växter som skiftar i de underbaraste höstfärger. På vintern är man glad åt sina vintergröna växter som exempelvis, murgröna, vintergröna och olika barrväxter.

Plantera tulpanervårens färgglada karameller

Komponera en perennrabatt

Perenner, det vill säga plantor som återkommer år efter år är tacksamma i rabatten och de finns dessutom i alla de färger och former man kan önska sig. Men det som på våren börjar som en stillsam skara, växer sig snabbt till ett rörigt sammelsurium om man inte planerat noga. För att skapa en harmonisk och hållbar plantering kan det vara bra att tänka i skikt redan vid skissandet och när du ska välja växter.

En perennrabatt bör ha olika höjder för att vi ska uppskatta skillnaderna, samtidigt som kontrasterna skapar en livfullhet. Toppskiktet ger luft och höjd och sticker ut som blickfång – t.ex. ståtliga riddarsporrar eller ett svävande höstsilverax. I en rund rabatt planteras de mot mitten, medan de i en rabatt intill en mur står längst bak. Mellanskiktet är utfyllnadsväxterna som skapar volym och substans och ofta har ett frodigt bladverk – t.ex. daggkåpa och högre funkia. Bottenskiktet som placeras längst fram är kantväxter och marktäckare som skyddar jorden från ogräs och ger en harmonisk bas – t. ex. vintergröna och myskmadra.

Plantera flera plantor av samma växtslag i grupper om minst tre, då skapas harmoni och lugn. Låt ett växtslag återkomma på fler ställen i rabatten för en ihopsamlande effekt. En massa växter som står en och en blir rörigt!

Plantera pioner

Ta hjälp av naturens färgsättning

Färgerna i vårt vilda landskap upplevs nästan aldrig som för starka eftersom de tillhör den milda färgskalan, och klarar av att blandas utan att det skär sig. Detsamma gäller för rabattplanteringar och ju mildare skala man håller sig till, desto mer kan man blanda olika växter. För de starkare färgerna är en färgcirkel bra att använda. Välj från en begränsad del av cirkeln, så skapas ett lugnt och vackert intryck. I det harmoniska kan sedan en enstaka kontrastfärg,  som ligger på motsatt sida i färgcirkeln, skapa liv och blickfång. T.ex en udda orange blomma i en blålila plantering.

Färger som i vanliga fall skär sig kan stå tillsammans i en rabatt eftersom bladverket mjukar upp och skapar harmoni bland färgerna. Glöm inte heller bort färgen på bladen, de kan vara minst lika effektfulla som blommor.

En klematis för varje trädgård

Trolla med grönska – välja växter

Alla trädgårdar har element som man hellre skulle slippa se – kanske en ful grå betongbrunn eller grannens omålade förrådsvägg. Vad kan väl vara bättre än att dra nytta av en stor härlig växt som snabbt klär in och låter annat försvinna? En rugge bergbambu står grön även om vintern och trollar snabbt bort både på längden och på höjden. Finns oömma ytor att klättra på klär klätterhortensia inom några år in större ytor. Murgröna väller gärna ut längs med marken, eller upp på höjden och kan klippas till form. Stramt klippta häckar och buskar ger även de ett starkt formspråk och förstärker den ordnade känslan i trädgården.

Komponera en doftrabatt

Välja växter som doftar

När man hoppar ur bilen efter jobbet är det en fröjd att mötas av den fina doften av en honungsros klättrande på carporten, eller att få stryka över den väldoftande lavendeln längs med gången. Intill uteplatsen gör sig en mild doft väl, som inte konkurrerar med måltidens aromer – kanske en luktpion eller en diskret doftande daglilja. Längre ut i trädgården kan du vara lite mer vågad med dofterna och välja en starkt doftande syrén eller katsuran som på hösten bjuder på en kraftig doft av nybakat. Med hjälp av doftande vårlökar, sommarblommor och långblommande perenner kan man njuta ljuva dofter under hela utesäsongen.

Så här belyser du dina växter för att njuta trädgården på kvällen