Välja utebelysning – så lyckas man

Välja utebelysning
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Börja med att göra en skiss över trädgården och rita in var familjen och besökare huvudsakligen rör sig under dygnets mörka timmar. Glöm inte bort de allra mörkaste vintermånaderna när du ska välja utebelysning. Eftersom du då kanske både hämtar ved och slänger sopor eller kökskompost efter att solen gått ner. Välja utebelysning rätt till entré, förråd och parkering är ett måste.

Planera din trädgård

Utebelysning för alla funktioner

Sätt först funktionen i fokus och se till att ha praktiskt ledljus längs med gångarna. Där du hoppar in och ur bilen, för besökare att hitta dörrklockan och för att du ska känna dig trygg inne i huset. Kanske vill du ha en stolplykta för att se om någon går i grinden. Ett upplyst hus är dessutom avskräckande i inbrottssyfte. Att välja utebelysning är viktigt!

Utebelysning skrämmer bort inbrottstjuvar

Skapa stämning med utebelysning

När du säkert kan ta dig runt trädgården är det dags att tänka stämning. Hur vill du se trädgården inifrån? Fundera runt vilka inramningar som kan bli väggar med hjälp av att välja utebelysning rätt. Det kan vara staket, häckar och stora trädstammar som reflekterar tillbaka ljuset. Titta inifrån huset på vilka vyer som är möjliga. Stilleben plockar du in när rummet väl är skapat.

 

Prova dig fram för att välja utebelysning

Nu är det dags att prova de tilltänkta idéerna och det gör du enklast med ett par flyttbara ljuskällor. Köp några riktbara armaturer på pinne som du kan flytta runt. Eller så lyser du med en ficklampa, medan någon annan kollar hur det ser ut från olika vinklar och inne från huset. Fundera också över vilken årstid det främst är du belyser för. På vintern väljer du svagare ljus när det är väldigt mörkt och eventuellt snö. Det krävs mer ljus för att skapa effekter när det finns gatlyktor runtomkring.

Utomhusbelysning – bästa tipsen

Välja utebelysning

Välja utebelysning med rätt armaturer

Det är det klokt att gå till en välsorterad butik och få råd om lämpliga armaturer när du väl vet vilken sorts ljus du vill ha. Exempelvis riktat uppåt/neråt, punktbelysning, ledljus längs en gång eller stämningsbelysning på en uteplats. Du behöver vidare fundera över antal watt för lagom effekt och tillbehör som transformatorer och eventuella relä. Specialiserade plantskolor och experter på utebelysning har ofta ett set med olika armaturer att låna ut. Då kan du testa hemma innan du bestämmer dig för investeringen.

Då behöver du ta hjälp att välja utebelysning

Upp till 12V-system med stickkontakt får du själv lov att installera, annars ska du ta elektrikerhjälp för att dra fram elen. Kablar ska ligga på 30-60 cm djup om man använder 230 V. Naturligtvis sparar man pengar genom att gräva kabeldiken själv. Tänk till så att elen inte ligger där du kommer att vilja gräva eller kantbeskära framöver. Bygger du nytt hus är det klokt att redan då förbereda för trädgårdselen.

Utebelysning

Funktionell utebelysning

Det här är den praktiska delen av belysning som gör att du kan ta dig fram utan att snubbla i mörkret. Som gör att gäster hittar till din dörr och skapar trygghet genom att du ser om någon rör sig i din trädgård. Dessutom blir miljön mindre attraktiv för inbrottstjuvar med genomtänkt funktionell belysning.

Upplysta gångar – välja utebelysning

Se till att lysa upp på ett harmoniskt sätt som leder dig fram längs med gångarna utan att blända. Pollare i knähöjd är populära och ljuset ska falla nedåt mot stensättningen eller en intilliggande rabatt för att skapa en behaglig effekt. Spottar kan med fördel fällas in i murblock längs en gång eller trapp, på så sätt belyser du bara där du sätter fötterna.

Fasadbelysning

Fasadbeslysning monterar man ofta på huset utan större eftertanke och därmed gagnar den grannar och förbipasserande mer än de som bor i huset. Med frekvent använd punktbelysning på garageuppfart och andra välanvända utrymmen räcker det med färre lampor runt om själva huset. Ett snyggt alternativ kan vara att lysa upp kortsidorna med spottar infällda under nocken, eller att belysa en vacker farstukvist. Besökare känner sig välkomna med en upplyst dörr eller fasad. Rikta dock inte ljuset så man får det i ögonen när man ringer på.

Utebelysning

Stämningsbelysning – välja utebelysning

När det gäller det mjuka ljuset som skapar atmosfär och belysta rum i trädgården kan man ta ut svängarna och experimentera. Det vackra är viktigast och oftast blir ljuset finast när det studsar mot ett föremål. Tänk igenom vad du vill se inne från huset och kanske något som är lika vackert året runt när du passerar från garaget – ett knotigt träd eller en stenhäll. Vi vill ha stämningsbelysning runt uteplatser som används på sommarkvällarna och ofta räcker solcellslampor som dekorationsljus. Hängande lyktor och ljusslingor höjer mysfaktorn

Trädgårdsdesign – fixa din trädgård

Lys upp ett träd eller en vacker buske

Placerar man en spotlight som lyser upp längs en stam får man både ett vackert blickfång och ett tak av ljuset som trädkronan kastar tillbaka. Buskar kan man antingen belysa framifrån för att se t.ex. den maffiga blomningen hos en hortensia, eller rakt bakifrån för att förnimma en vacker silhuett. Belys inte för starkt, utan ha en bred ljusstråle så att omgivningen också lyses upp och det inte bara blir ett intensivt lysande träd.

Stämningsbelysning runt uteplats

Stämningsbelysning adderar framförallt mysfaktor på sommarkvällarna då det naturliga ljuset dröjer sig kvar länge. Det finns en uppsjö av ljusslingor och både hängande och stående lyktor som drivs med solceller och laddas under dagen. Komplettera gärna med ett par mjuka spottar som tänds vid behov utan att blända. Har du fina planteringar eller klätterväxter invid uteplatsen kan det vara fint att belysa dem som en fond.

Punktbelysningar – välja utebelysning rätt

Koncentrerad punktbelysning passar lite varstans i trädgården och kanske vid en plats som du gärna avnjuter även kvällstid. Har du vatten i trädgården kan det vara vackert med en ljuskägla som faller därpå, eller kanske på din vackraste rosenspaljé.