Välja klematis till din trädgård


Klematis är en av våra mest älskade trädgårdsväxter, men få vet hur många och varierade sorter det finns. Små eller stora blommor, fägring tidigt eller sent på säsongen och i alla vackra pastellfärger färger man kan tänka sig. Hur ska du välja klematis?

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Vad man inte får missa är att klematisfamiljen innehåller så många fler variationer än den klassiska storblommande ´Jackmanii´.  Blomman kan ha i princip vilken färg eller form som helst och vara alla varianter från enkel till pampigt dubbel. Dessutom varierar bladverket och växtsättet från lägre perennartade buskar till kraftigväxande rankor som snabbt täcker in sitt klätterstöd.

Klematis hela sommaren

Några sorter är elegant småblommiga, ibland som en stjärna eller klocka medan andra har magnifika blommor i storlek med en tallrik. När och hur länge man kan njuta de vackra blommorna beror också på sorten. Det kan vara allt från en kort föreställning på försommaren med ett återkommande flor på sensommaren, till att din planta blommar outtröttligt igenom hela säsongen till första frosten.  Det gäller alltså att fundera igenom vilka egenskaper man önskar sig redan innan besöket till plantskolan, där man gärna drabbas av ett riktigt klematissug. Man ska välja klematis utifrån de förutsättningar man kan erbjuda och naturligtvis efter blomsterprakten som önskas i utbyte.

Tips för klematis

Vacker som vinterprydnad

Förutom den undersköna blomsterprakten erbjuder också många sorter de silvergrå håriga fröställningarna som i sig är vackra när blomningen är över. Även när frosten har tagit bladverket, så gnistrar de ludna knytena i rimfrosten och ger trädgården välbehövlig vinterfägring när man som mest saknar sommarens blomsterprakt.

Beskära klematis

När man så hittat bortom de klassiska blå blommorna, upptäcker man snabbt vilken användbar växt klematisen är som kan förgylla trädgården på så många olika sätt. I sitt vilda tillstånd tar växten sig fram i buskar och träd med sina sinnrikt konstruerade bladskaft och en klassisk kombination är just att låta rankorna klättra bland kraftigväxande rosor. Färgkombinationerna kan bli ljuvliga, liksom finessen att klematisens blommor tar över när rosen gjort sitt för säsongen.

Välja klematis som väver sig in

Mycket effektfullt är också att låta en starkväxande klematis snabbt leta sig fram med sina rankor för att dölja någon mindre vacker detalj i trädgården. Småblommiga ’Summer Snow’ är ett utmärkt val för att på en endaste säsong dölja ett fult plank, eller att med ’Ville de Lyon’ låta stammen från ett dött träd bli en kraftigt blommande pelare.

Höga perenner får ett lyft samplanterade med en icke-klättrande klematis som harmonierar i färg. Vidare passar sorter med inte alltför kraftig tillväxt, men med intensiv blomning fint i kruka. Vill man istället använda sin klematis som marktäckare, så väljer man någon av de småblommiga sorterna med ett kraftigt växtsätt och låter grenarna ligga ner och leta sig över marken.

Utan tvekan finns det alltså en klematis för varje trädgård. Genom att kombinera tidiga och sena sorter försäkrar man sig vidare om praktfull blomning från försommaren ända till första frosten.

Välja växter till trädgården