Utomhusbelysning – bästa tipsen

Utomhusbelysning

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Det finns oändligt många möjligheter att skapa effekter med utomhusbelysning, men som alltid blir det bäst om man planerar och tänker på helheten. Tänk till redan när du renoverar huset eller anlägger en ny trädgård. Ha utomhusbelysning i åtanke och fundera på var ni kan behöva elanslutningar och uttag i framtiden. Förbered genom att dra ut plaströr till de olika delarna av trädgården där du vill ha belysning. Detta innan du anlägger gångar eller gräsmatta.

Utgå ifrån era behov i vardagen och börja med funktionsbelysningen. Se till att ni hittar fram längs gångar och får bra arbetsljus vid exempelvis förråd och garage. Här vill man ha lite starkare ljus än i de delar av trädgården där man belyser för att skapa stämning.

Tänk praktiskt och på hur ni rör er runt i utomhusmiljön. Det är viktigt att känna sig välkommen och säker när man kommer hem på årets mörkare dagar. Lys upp vid ytterdörren, vid brevlådan och kanske vid förrådsdörren. Se till att ha ledljus på gångar du använder när du går ut med soporna eller hämtar ved en mörk kväll.

Utebelysning – så lyckas man

Bra nätbutiker för utebelysning:

Prova innan du investerar

Prova dina belysningsidéer med billiga lösa lampor, som du flyttar runt innan du investerar i permanenta armaturer. Ofta kan man låna dessa hos en välsorterad belysningsbutik eller plantskola.

Satsa på armaturer av god kvalitet med LED-lampor fast att den initiala kostnaden är högre. Pengarna har du igen genom betydligt lägre energiförbrukning och färre byte av ljuskällor över tiden.

Skapa tavlor i trädgården med hjälp av punktbelysning på växter eller stilleben du tycker om. Om man tillåter mörker emellan, så kommer dessa att framträda tydligare när du tittar ut. Konstrasterna skapar spänning.

Skapa ett rum genom att belysa ett träd eller en klipphäll. Det reflekterade ljuset ger både väggar och tak och en ombonad känsla.

Hängande lyktor är riktiga stämningshöjare på uteplatsen eller placerade i lägre träd. Med solcellsdrivna lampor behöver du inte tänka på att dra kablar och solen står för uppladdningen.

Glöm inte att växter med vit blom också bidrar till ljusbilden genom att reflektera tillbaka ljus.

Tipsruta för utebelysning

Variera med varmt och kallt ljus för att skapa effekt

Undvik starkt sken, det är kontrasterna som är intressanta

Använd gärna skymningsrelä och timer

Kosta på dig kvalitetsprodukter som håller i längden och gärna LED-lampor som drar betydligt mindre ström

Undvik bländning, tänk på grannarna