Uteplatser med tak


När det gröna rummet fått väggar av grönska och golv av ytskikt är det dags att höja blicken till trädgårdens tak. Hur man än ramar in och gör vackert kommer trädgården inte att kännas komplett utan en övre dimension. Det finns många knep att ta till för att skapa uteplatser med tak.

Uteplatser med tak
Artikeln innehåller affiliatelänkar

En varm sommardag vill vi kunna krypa in i skuggan, och liksom inomhus ger taket en omhuldande rumslighet i de gröna rummen. I vårt opålitliga sommarväder är det nästan en förutsättning med ett robust tak över uteplatsen, för att kunna sitta ute även de år midsommar regnar bort. Även om det bara är några glesa trädgrenar över frukosthörnan eller ett väderskyddande plexiglas över uteplatsen, så ger taket den trivsamma känsla vi är vana vid från våra interiörer.

Trädgårdsdesign – fixa din trädgård

Trädgårdens naturliga tak

Trädens kronor är naturens eget sätt att skapa tak och skugga, så tänk efter en gång extra innan du tar ner stora träd på tomten. Är du i begrepp att skapa en helt ny trädgård är det klokt att prioritera plantering av just träd för att så snart som möjligt få upp dem i höjd och låta dem bli en del av trädgårdens tak. Ta gärna en extra funderare på vilken form trädet ska ha, hur stort det bör eller inte får bli för att vara ett lagom tak i trädgården.

För uteplatsen lämpar det sig förmodligen bäst med ett konstruerat tak av plast eller plexiglas för att stå emot nederbörd. Likaså kan det vara skönt att på undersidan klä det med textil eller kanske ett klängande vin för att ge svalka under sommarens soligaste dagar. I Medelhavsländerna där man framförallt vill skydda sig mot solen väljer man gärna en pergola med klängväxter som silar bort solen och ger rumslighet.

Ett tak som kan flyttas runt utifrån var man vill sitta eller var solen står på, behöver inte vara mer komplicerat än en rejäl parasoll eller en segelduk som hängs upp i krokar. Men kom ihåg att det inte bara är vid sittplatserna som det som det behövs åtminstone en känsla av tak. Låt trädens kronor bidra till att sila ljuset på sina ställen runt om i trädgården, och fundera på om en grön gång eller vacker pergola kan bidra till stämningen och känslan av rumslighet.

Välj rätt växter till trädgården

Trädgårdens tak för att regnsäkra uteplatsen

I vårt nyckfulla sommarväder kan det vara klokt att planera för åtminstone en uteplats som kan användas i ur och skur och därför har en väderbeständig takkonstruktion. Förutom att stoppa droppandet, så slipper man också daggen som annars skulle göra textilier och kuddar fuktiga även en regnfri natt. Med andra ord slipper man springa in och ut med dynor för jämnan.

Plexiglas eller plast av olika slag är bra materialval, men kom ihåg att ge det en lutning så att vattnet effektivt rinner av. Likaså kommer det att behövas skugga för att kunna använda platsen när solen är framme. Textilier i taket är ett utmärkt val både för att stänga solen ute och för att skapa en ombonad känsla. Ett alternativ är att dra upp ett klättrande vin som skänker skugga, men det tar sin tid innan vinet växt till sig. 

Träd som tak

Snabb skugga

Förhoppningen inför sommarsäsongen är för många strålande sol från en klarblå himmel, men när vi blir bönhörda upptäcker vi snart att våra sittplatser behöver skugga. Tack och lov finns det många smarta och snabba lösningar att ta till som parasoller och skuggande segeldukar. Men var så säker på att solen flyttar sig snabbare än en lat semesterfirare, och gardera dig med en mobil parasollfot på hjul att flytta under dagen.

Ett skuggande segel till tak finns i allt från hundrakronorsklassen till lyxvarianter för några tusenlappar som måttbeställs i bygghandel eller hos en segelmakare. Men kom ihåg att ju större seglet är, desto kraftigare infästningar behöver du när vinden friskar i och det rör sig om starka krafter. En kraftigare segelduk skyddar också dig och dynorna från daggen som börjar falla framåt natten.

Ett mer kostsamt alternativ är en väggfast markis som snabbt kan rullas ut eller in beroende på väder och vind. Eller så väljer du budgetvarianten med ett vitt underlakan från linneskåpet som temporärt spikas upp för att ge välbehövlig skugga och mysfaktor över solstolarna.

Pergola för mys och stämning

När man väl försäkrat sig om en regnsäker uteplats är det dags att fundera på takkomponenterna runt om i trädgården som främst skapar skugga, stämning och mysfaktor. Trädkronorna är trädgårdens naturliga tak och ger både en lummig känsla och ett spännande ljus- och skuggspel när solen silar igenom. Tänk noga igenom vad det är för höjd och form på kronan du vill ha på sikt innan du planterar ett nytt träd, men även befintliga träd kan anpassas genom beskärning. Ta hjälp av en professionell arborist om jobbet är för stort eller svårt att utföra på egen hand.

Ett skugghus, en pergola eller en pergolagång är konstruktioner som bidrar till känslan av att trädgården har ett tak. Alla blir genast både vackrare och mysigare när de kläs med kraftigväxande klängväxter som till exempel blåregn, pipranka, vildvin eller klätterrosor. En pergola kan lätt bli väl dominerande i trädgårdsbilden, så se till att den passar ihop med trädgårdens övriga stil för att inte se malplacerade ut. En grönskande pergolagång längs med huset eller som leder ut i trädgårdens olika delar är mycket effektfull och ger en platt trädgård välbehövlig dynamik och uteplatser med tak.

Tak i trädgården kan också skapas på allehanda sätt genom en illusion för ögat. Bara en portal eller rosenbåge signalerar till ögat att det finns en övre dimension i kompositionen. Likaså kan vi ge känslan av rumslighet och ett tak genom att hänga upp en takkrona i en trädgren över sittplatsen.

Uteplatser med tak

Illusionen av tak

Utebelysning – så lyckas man

Genom att knyta ihop två byggnader, till exempel huset och garaget, med en horisontell linje skapas känslan av uteplatser med tak. Lägg en vacker gammal stege, eller bygg ett par tvärgående ribbor som en klätterros får svinga sig upp i, så har du en gång med tak och samtidigt skapat rumslighet.

Rosenbågar och portaler är ett utmärkt sätt att signalera starten på ett trädgårdsrum eller att välkomna gäster in i din trädgård. Det finns många olika färdiga portaler att köpa i handeln, men med hjälp av en remsa armeringsnät och några armeringsjärn böjer och förankrar du lätt din egen. Tänk på att en kraftigväxande ros eller klätterväxt snart blir ganska tung och kräver ett rejält stöd.

Bygg ett planteringsbord