Tulpanlökar som vi älskar


tulpanlökar
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Nu blommar våra tulpanlökar! Efter vårens skira grönska och blyga smålökar reser sig tulpanerna raka i ryggen och gärna med en härlig färgprakt. I flera hundra år har denna liljeväxt varit en storfavorit i både trädgårdar och parker.

Tulpaner blir populära

Tulpanerna kommer ursprungligen från Mellanösterns bergområde och det finns skrifter som visar att de odlades där redan på 1000-talet. Till Europa kom de sedan först på 1500-talet och då liksom nu är Holland det land som vi främst förknippar med tulpanodlingar och tulpanlökar. Dessa praktfulla lökväxter blev enormt populära och på 1630-talet inträffade i Holland det man kallar Tulpanmanin, vilket anses vara världens första spekulationsbubbla. Efterfrågan på de polkagrisrandiga tulpanerna som var mest populära växte sedan med sådan fart att priserna på en lök efter kort tid kom att motsvara dåtidens värde av ett hus. Men som alla bubblor sprack den plötsligt. Därmed har tulpanerna nu en fantastisk spridning och finns tillgängliga i tusentals sorter och färgkombinationer.

Men när exakt tulpanen kom till Sverige är ovisst. Den första dokumenterade tulpanodlingen fanns i Olof Rudbecks botaniska trädgård i Uppsala våren 1657. Redan året efter hade man där närmare 40 sorter som blommade. Nu i vår tid finns det mer än 6000 olika sorter att botanisera bland när man planerar färgprakten för kommande vår.

tulpanlökar

Namnet tulpan tros härstamma från det persiska ordet dulban, som betyder turban. Alla tulpaner tillhör växtsläktet tulipa och ingår i liljeväxterna. På marknaden finns ett antal arter som brukar säljas som “botaniska tulpaner”, men de inkluderar både vilda arter och korsningar därav. Dessa är i regel betydligt gracilare och blygare än de förädlade färgglada sorterna vi gärna förknippar med våren, men trivs bra i våra trädgårdar. Några vanligt förekommande sorter är dvärgtulpan, näckrostulpan och violtulpan. Som namnen antyder är dessa ofta låga och gör sig därför bäst i framkant på en rabatt, eller bland låga växter där de får en central plats.

Tulpaner för alla

Efter många hundra års förädling och framtagande av ständigt nya sorter, känner nu gemene man tulpaner som en lökväxt som finns i oändligt många variationer. För att skapa system och hålla ordning på alla sorter började man redan på 1600-talet dela in de olika framodlade sorterna i grupper efter deras utseende och släktskap. När man sedan planerar sina egna vårrabatter är det klokt att läsa in sig på både på sorternas blomningstid. Vidare på deras och olika höjder för att få den effekt man önskar. Hade man tänkt sig en skön färgexplosion med roliga färgkontraster, så är det inget kul om de tidigblommande lila ‘Purple Prince’ redan blommat över när de orangefärgade ‘Final Star’ slår ut.

tulpanlökar

Det finns tulpansorter som återkommer år efter år, men de flesta sorter kommer bara att stå praktfullt i din rabatt våren efter att de planterats. Kommer de åter nästa säsong är det för att gynnsamma förhållanden låtit dem bilda blombara sidolökar. Många av de moderna tulpanerna har inte tillräckligt med energi kvar efter blomning för att klara av att bilda sidolökar. Det kan vara svårt att veta vilka sorter som klarar att föröka sig, men ett säkert kort för flera års blomning är klassiska Darwinhybrider som ‘Apeldoorn’. Likaså blommar de s.k. botaniska tulpanerna ofta om år efter år på sidolökar och förökar sig gärna, därför kan det vara smart att plantera dessa på ställen där det passar att de själva bestämmer sin utbredning.

Sköt väl om dina tulpanlökar

För sorter som inte återkommer kan du ta upp löken från paradrabatten och plantera nya tulpanlökar igen på hösten. Som för all odling är det klokt att låta en viss jordplätt vila från tulpaner emellanåt för att slippa skadliga nematoder i jorden. Nematoder är mikroskopiska rundmaskar som sprids med jorden och angriper och försvagar löken. Var observant om tulpanerna verkar ovanligt klena och känsliga. Ska lökarna stå kvar kan man samla ihop och vika den vissnande blasten med ett gummiband, så att den inte står och spretar i rabatterna.

tulpanlökar

Slutligen kan konstateras att Holland allt sedan de första importerade tulpanlökarna planterades i Leidens botaniska trädgård på 1500-talet, fortsatt vara tulpanernas förlovade land. Idag har man här under våren ett färgsprakande landskap längs med kusten mellan Haarlem och Leiden, där de flesta odlingarna ligger. Här är klimatet milt och jorden kalkrik, precis så som tulpanerna vill ha det. Vill man uppleva en tulpanprakt som man sent kommer att glömma kan ett besök under säsong på världens största blomsterträdgård Keukenhof rekommenderas. Vill man njuta fantastisk tulpanblomning på närmare håll ska man bege sig till Slottsträdgården i Malmö, Wij trädgårdar i Ockelbo eller Linnéparken i Växjö. I Stockholm brukar det finnas ljuvliga tulpanrabatter både på Prins Eugens Waldemarsudde och på Rosendal.

Välj rätt växter till trädgården