Tulpanbukett


Tulpanbukett är lika med vår! Färgglada, prisvärda och riktiga glädjespridare. Följ våra tips för vackra och hållbara buketter

tulpanbukett
Artikeln innehåller affiliatelänkar

De första härligt gnissliga tulpanerna kommer redan vid nyår. Några veckor senare kommer ett överflöd av fantastiska färger och massor av sorter. Har du tänkt på hur många olika former det finns på tulpaner? Allt från de små toppiga sorterna, till de tjusiga franstulpanerna och svulstiga franska, stora som en hand. Ta en titt i kylen efter en tulpanbukett nästa gång du är inne i en välsorterad floristbutik. Det är lätt att hitta rejäla prisvärda tulpanbuntar. Men kolla alltid så att de står svalt och i vatten i butiken.

Tulpaner vårens färgglada karameller

Vi köper gärna tulpaner i knopp för att de ska vara längre. Redan då ser du att en svensk tulpan är mindre än en holländsk, och den kommer att så förbli. Det hjälper inte att hoppas på underverk! Å andra sidan plockades förhoppningsvis din svenska tulpanbukett samma dag som du köpte den, och hänger därför med lite längre. I februari och mars är vi många som lyckligt frossar i tulpaner. Det är underbart att se hur mycket glädje ett fång med krispiga tulpaner ger. Ett tips är att kombinera dem med körsbärskvistar eller blåbärsris för en mer varierad bukett med större volym.

tulpanbukett

Tulpanbukett fram till påsk

Har du förresten tänkt på att vi alla älskar tulpanerna innerligt fram till påsk, men inte längre? Det kvittar om påsken infaller i mitten på mars eller sent i april. Ett lustigt fenomen, och det inträffar varje år säkert som amen i kyrkan! När du fått hem en fin spänstig bukett, måste den i vatten så fort den kommer innanför dörren. Snitta eller klipp stjälkarna rakt av så de blir lagom långa för vasen.

Låt plasten sitta kvar ett par timmar medan buketten dricker. Den ger nämligen stöd tills stjälkarna åter är helt vattenspända, och orkar hålla upp blomman på egen hand. Då slipper du den tråkiga synen av tio tulpaner som hänger över kanten som en sjösjuk besättning. Tulpaner och andra lökväxter har mjuka stjälkar som lättare suger upp vatten än blommor med hård stjälk. Därför behöver de inte daltas med när du skär av dem – rakt av med en ren sax går alldeles utmärkt.

tulpanbukett

Få din tulpanbukett att hålla

Tulpaner ska bara ha kallt vatten i vasen, och massor av det. Du har säkert hört att man ska snåla på vattnet för att stjälkarna inte ska växa. Det är inget annat än en envis myt. Hur lång stjälken blir beror bara på vilken sorts tulpan det är. Med mycket vatten i vasen är du förlåten om du skulle råka glömma fylla på. Till skillnad från rosor som snabbt gör vattnet i vasen slemmigt och illaluktande, är tulpaner inte så kinkiga. Det går fint att låta bladen sitta kvar, och vattnet behöver bara bytas någon gång.

Plantera egna tulpaner

Snitta om stjälkarna samtidigt som du byter vatten. Passa då också på att korta dem om du fått en sort som växer. Med ett par enkla knep kommer dina blomsterkreationer att stå vackra så mycket längre. Prova med tulpanerna, så ska du se att det är det som avgör om de står ett par dagar, eller om du kan njuta av dem i mer än en vecka.

Läs också hur du får din rosbukett att hålla

tulpanbukett

Väl fina exemplar av tulpanbukett

Att välja välmående och pigga exemplar från en butik som vet vad den sysslar med. Då har du den bästa utgångspunkten. När du kommer hem ska alla blommor i vatten direkt. De ska hinna bli riktigt vattenspända innan du använder dem till buketter, dekorationer eller arrangemang. Du ser på dem när de är glada och står raka i ryggen. Sedan gäller det att vara till lags med vatten och temperatur. I synnerhet på natten ska blommor ställas svalt. Men även när de beundras på dagtid är det klokt att tänka på var de placeras. Lägg gärna en näve isbitar i vasen varje morgon. Ställ den absolut inte över ett element eller direkt i solen. Har du ett rymligt kylskåp kan du ställa in tulpanbuketten på nedersta hyllan över natten. Tulpaner är annars tämligen tacksamma, och ger definitivt vårkänsla oavsett hur vädret beter sig på utsidan.

Odla dina egna snittblommor