Trädgårdsdesign – fixa din trädgård


Trädgårdsdesign
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Trädgårdsdesign är precis som heminredning både kreativt och belönande. Trots det börjar de flesta nya husägare istället med att hugga tag i projekt inomhus. Efter ett tag när man sedan kommer till trädgården tryter kanske både orken och kassan. Låt oss ge några tips på hur du på kommer igång med ditt största rum – trädgården!

Vad använder ni trädgården till

Kanske är du en nybyggare med en leråker runt huset. Eller så har du till ditt nyinköpta hus fått en rejält uppväxt trädgård i din ägo. Till att börja med bör du tänka igenom vad du ska använda trädgården till. Kanske är ni en barnfamilj och därför behöver stora ytor för lek och bollspel. Är ni växtintresserade och vill ha grönt och fägring? Eller ska det finnas många små oaser att flytta runt mellan på soliga dagar. Trädgårdsdesign handlar om så mycket mer än stenläggning och rabattkompositioner. Dela gärna i tanken in trädgården i olika zoner. Ge dem namn efter vad ni ska använda dem till – frukosthörnan, lekplatsen, solsidan, osv.

Välj rätt växter till trädgården

Men för att det inte ska kännas så alldeles överväldigande börjar man gärna med ytorna närmast huset. Sedan arbetar man sig efterhand ut på tomten. Området invid huset är ofta vyn du har inifrån under hela den kalla årstiden. Därför kan det vara klokt att ha i åtanke vad du då vill se när du blickar ut genom fönstret.

Vad kostar det att anlägga en trädgård – läs mer här

Trädgårdsdesign

Hur mycket arbete

Nästa fråga är hur mycket arbete du vill lägga ner i din trädgård under framtida säsonger. Älskar du trädgårdsskötsel och får ro av att påta runt? Då passar det bra att planera en stor gräsmatta med perfekt skurna kanter. Anlägga en rosenlund som du behöver klippa och gödsla och använda träslag som du behöver olja med jämna mellanrum. Men vill du däremot att trädgården i större utsträckning ska sköta sig själv. Då passar det bättre med perenna plantor som kommer tillbaka år efter år. Vidare att du väljer grönt som du inte behöver klippa eller hålla efter med jämna mellanrum. Framförallt, var realistisk när du gör din trädgårdsdesign

Men till skillnad från vad många tror är en gräsmatta något av det mest underhållskrävande man kan anlägga i en trädgård. Under sommaren ska du klippa den minst en gång i veckan. För att få grönytan fin måste man vara beredd på att både trimma kanter och tillföra toppdress under säsongen. En rabatt med återkommande plantor kräver arbete och inköp vid anläggandet. Men den kan sedan stå fin under hela sommaren med en liten insats.

Bygga pool

Trädgårdsdesign – inte bara fint i juni

När man åker till plantskolan är det lätt att falla för växter som står i vacker blom just då. Istället bör man påminna sig själv att trädgården, liksom husets andra rum gärna ska tilltala året runt. Eller åtminstone under hela utesäsongen.

När våren kommer spanar man efter minsta lilla grönt som lovar sommar. Plantera därför gärna lite lökväxter intill entrén som du kan glädjas åt när snön äntligen smälter. På försommaren njuter man extra av tidiga blommare som till exempel syrénbuskar och på sensommaren står många perenner länge i underbara färger. Framåt hösten vill vi gärna ha växter som skiftar i de underbaraste höstfärger och på vintern är man glad åt sina vintergröna buskar.

Med lite förarbete i form av planering och tänkande runt hur trädgården ska användas får man en klarare bild av hur man ska disponera sin tomt. Skissa gärna först i stora drag hur olika delar ska utnyttjas och utifrån det väljer du växtlighet, var sittplatser ska anläggas och hur olika byggnationer som spaljéer och trädäck kan bidra till en rumslighet.

Ta sig runt

Stigar och gångar är ett av de viktigaste inslagen att tänka igenom och planera när det gäller trädgårdsdesign. Både sträckning och ytskikt är avgörande för om din trädgård kommer att kännas praktisk och trivsam.

Även om en trädgård skapas omsorgsfullt med grönska, blom och öppna ytor, så känns den inte komplett utan inplanerade gångar. Genom att leda besökaren ett par extra steg upplevs ytan större och mer varierad, och nyfikenheten väcks om man inte kan se till stigens slut. Lika viktigt är att gångar som används ofta håller för slitage.

Belys din trädgård

En enkelt anlagd gång ser betydligt trevligare ut än en upptrampad stig genom gräsmattan. Visserligen kan det vara smart att i en ny trädgård känna in vilka sträckningar man ofta går, innan man bestämmer sig för hur gångarna ska dras. Men ibland kan det på motsatt sätt fungera att man skapar en promenadstig eller smygstig, just för att locka familjen att använda en tidigare oupptäckt del av trädgården.

Trädgårdsdesign

Trädgårdsdesign – många val

Ett klassiskt val är den raka grusgången, men det finns oändligt många material och sträckningar att välja på. Sannolikt passar det bäst med hårdgjorda ytor och kanske stenläggning mellan huset och grinden, där man sliter mycket och kanske kör tunga lass med pellets eller soptunnor. Likväl kan den hårdgjorda gången bli både dekorativ och lättskött, med väl valda material och ordentliga avgränsare till omkringliggande gräsmatta eller rabatter.

Gångarna ute i trädgården ska gärna locka till en spontan promenad runt i olika rum och behöver kanske inte vara mer än en sträng av flisad bark på sina ställen. Här är det viktigare att tänka på en mysig sträckning och mjuka harmoniska former som passar in i omgivningen. Prova, markera upp och känn efter att en planerad gång känns naturlig i sitt sammanhang och lockar till användning.