Trädgård för barn med mycket kul


Fixa en trädgård för barn och vuxna. Under småbarnsåren är det lätt att trädgården blir mer av ett stressmoment, än den njutning den var tänkt att vara. Tiden att hinna med sitt trädgårdsintresse är knapp, samtidigt som barnen behöver en säker och inspirerande miljö att leka i.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Som småbarnsförälder får man vara glad om man hinner ut och dra ett par ogräs mellan nattning och solnedgången. Växter som tidigare inte kunde växa snabbt nog väller plötsligt in från alla håll. Trädgårdsprojekten får stå tillbaka medan det viktigaste blir att få trädgården att fungera här och nu, för hela familjen.

De intensiva åren med små barn behöver ingalunda betyda att man inte kan odla och njuta av sitt trädgårdsintresse. Med smarta lösningar blir trädgården en oas som lockar både liten och stor. Om ytorna fungerar för barnen, så får du själv möjligheten att sticka fingrarna i jorden lite oftare. Med omgivningar som bjuder in till lek och upplevelser, kommer ni att få många stunder tillsammans i det gröna.

Lekplats i en trädgård för barn

Såvida man inte bor precis intill en lekplats kan det vara praktiskt att planera för att ge barnen möjlighet att både klättra och gunga i en egen trädgård för barn. Erbjuds en inspirerande miljö, så har du själv köpt dig möjligheten att pyssla runt i trädgården medan du håller ett vakande öga. Lekställningar finns i alla prisklasser och storlekar, men hitta först en lämplig plats. Tänk på att du vill kunna se barnen från uteplatsen och helst också inifrån huset. Hitta också skugga eller skapa det genom att plantera ett träd eller sätta upp en segelduk.

trädgård för barn

Fixa en hinderbana

Trädgården erbjuder barnen en fantastisk miljö både för att träna motorik och balans, och för att bygga självkänsla. En enkel, men rolig balansbana ordnas av stubbar eller stockar som blivit över när man tagit ner träd på tomten, eller så frågar man närmsta skogsägare om lov att ta hem material. Trampstenar är också kul att hoppa mellan. Om man har tillgång till pil eller ris från andra mjuka trädslag, kan man fläta dubbla rader av låga staket som slingrar fram som en spännande labyrint.

 

Pallkrageodling är perfekt med barn

Barn fascineras av att plantera ett frö, se det utvecklas till en planta och få skörda och smaka. Men barn är otåliga och vill gärna se snabba resultat, så börja med snabbväxande grödor som sockerärt, spenat och ringblommor. Att få skörda sina egna potatisar strax efter midsommar är spännande och kan göras lätt i hink.

Pallkragar perfekta att odla i. På Granngården finns pallkragar med plastöverdrag för att snabbt fixa ett litet växthus i en trädgård för barn. Beställ tillsammans med jord och gödsel här.

Gör juice av skörden och njut – tips på bra råsaftscentrifug hos HemmaPrylar

 

trädgård för barn

Naturstig i trädgård för barn

Även i den minsta av trädgårdar kan man få till en liten stig som upplevs spännande av barnen. Finns det uppväxta buskar och träd leder man stigen mellan dem med trampstenar eller täckbark. I den mindre trädgården räcker det att sätta ut ett par rejäla krukor med små buskar eller yvigt gräs. Sätt växterna i ett sicksackmönster, så att barnet måste fortsätta framåt för att se vad som finns bakom kröken. Stigen kommer att uppmuntra till många roliga lekar och är utmärkt för en spökrunda eller andra överraskningar vid barnkalas.

Kom ihåg en plats för vila

Efter lek och stoj i trädgården behöver man vila middag. Att ta sin middagslur i trädgården går utmärkt om man skapar en lugn hörna där de små kan lägga sig ner och hämta nya krafter i skuggan. Har man möjlighet att fästa en hängmatta, så går det snabbt att vaggas till sömns. Ställ annars en solsäng intill en buske eller rabatt där det doftar gott och barnet kan ligga och titta på blommor och insekter tills de somnar.

trädgård för barn

Ett gott mellanmål direkt från busken

Barn älskar att mumsa bär direkt från buskarna och det finns sorter som passar extra bra i en familjeträdgård. För vinbär– och krusbär väljer man med fördel uppstammade och taggfria sorter för att barnen lätt ska komma åt bären. Välj gärna sorter med söta bär som ’Red Lake’ eller ’Red Cross’. Få barn kan låta bli att smaka smultron direkt från plantan  – väljer man en sort med vita bär som ’Snövit’, så kan även barn som annars är allergiska mot bär njuta. Sockerärtor är enkla att odla i en kruka med ett par små grenar som klätterstöd, och brukar tilltala de flesta barn att äta direkt från plantan. Ärtorna sår ni i krukan så fort jorden reder sig – ungefär i mitten av maj i södra Sverige.

Tänk på säkerheten i en trädgård för barn

  • Se till att ytan under klätterställningar och gungor är mjuk – gräs eller sand. Trägungor är vackrare än plast, men kan vara mycket tyngre och därmed en större fara om barnen kommer i vägen för en svängande gunga.
  • Var uppmärksam på klämrisken på gungor och lock på sandlådor eller annan förvaring. Sätt en kloss emellan om det finns risk för locket att slå igen över små fingrar.
  • Se till att det inte finns några löshängande rep. Repstegar och lianer på klätterställningar ska fästas ordentligt i marken.
  • Giftiga växter ska man informera sig om och förstå vilken del av växten som är farlig. Prata med barnen om faran och om att man aldrig får smaka bär som man inte vet vad de är för sort. Förmodligen kommer ni att ha andra barn lekandes i er trädgård emellanåt, och kanske känns det då tryggast att ta bort riktigt giftiga växter som gullregn, stormhatt och trolldruva.
  • Vatten i trägården utgör alltid ett orosmoment och ett litet barn kan drunkna i grunt vatten om olyckan är framme. Finns det en damm i trädgården kan man sätta ett armeringsjärn precis under ytan om man inte vill lägga igen den.