Tips för klematis


Det finns massor av olika vackra klematis och här får du tips på hur du väljer rätt sort för just din trädgård och hur du får den att trivas

tips för klematis

 

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Tips för klematis – en sort för varje läge

För det första har de flesta har hört att ”klematisen vill ha skugga på fötterna” för att trivas. Men man får inte bli vilseledd att de därför måste stå i skuggiga lägen. Det finns sorter för både sol och skugga. Skuggningen av nedersta delen löser man sedan med att plantera en yvig perenn framför som kastar sin skugga och dessutom motverkar uttorkning runt rötterna. Exempelvis, hosta liksom daggkåpa är lämpliga och snygga kombinationer. Det är ett bra tips för klematis! Vidare för att jorden inte ska bli alltför torr ska du undvika de hetaste söderlägena. Likaså får man vara påpasslig med vattningen om växten står i en kruka.

Det finns en klematis för varje trädgård

Få din planta att trivas

För det andra vill framförallt de storblommiga sorterna ha god tillgång på vatten och näring och de trivs bäst i väldränerad och mullblandad jord. Det är därför är ett bra tips för klematis att göra förarbetet väl vid planteringen, som i sig kan ske när som helst under året så länge jorden inte är frusen. Planteringsgropen bör vara 60 cm djup och lika bred, och vara belägen så långt utanför eventuell husvägg att regnvatten kommer åt över hela ytan. 

Plantan placeras i en hink med vatten en stund innan planteringen och den uppgrävda jorden blandas med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus eller barkmull. Alternativt blandar man upp med en bra planteringsjord i säck. Fyll gropen så att plantan hamnar ca 10 cm under jordytan, så att den förgrenar sig bättre och får ett större rotsystem för att ta upp vatten och näring.

Beskär till ca 20 cm höjd direkt efter planteringen och ge plantan stöd av en bambukäpp för att grenarna inte ska brytas av. Beskärningen känns hård, men betalar sig på sikt med större blomprakt och en kraftigare planta. Om du sätter flera plantor tillsammans ska du hålla dig inom samma sortgrupp för att förenkla beskärningen.

tips för klematis

 Håll din klematis glad

Tidigt på våren är det bra att täcka jorden runt plantan med kompost, förmultnade löv eller täckbark för att hålla kvar markfukten och bättra jordkvalitet. Ett tips för klematis är att den också vill ha en rejäl giva kogödsel tidigt på våren och sedan fullgödsel 2-3 gånger under sommaren. Sista gödslingen får inte ske för sent på sommaren, då plantan inte hinner avmogna ordentligt innan vintern. Inför första vintern är det klokt att skydda rotsystemet genom att täcka jorden runt plantan med löv och lite granris som håller löven på plats.

Beskära klematis

tips för klematis

Tips för klematis – 5 fina klätterstöd

Spara den knotiga stammen från årets julgran till lägre klättrande sorter

Böj till en armeringsmatta som en portal och låt en planta klättra upp för vardera sida

Ett flätat pilstaket blir en vacker fond för kraftigväxande sorter

Snickra ett klassiskt kantigt rostorn där rankorna klättrar upp för vardera ben

När fruktträden ger med sig av ålder behåller du stammen och planterar en kraftigväxande klematis som snart bildar en blommande pelare

Välj rätt växter till trädgården