Syren är lika med sommar i Sverige


Inget är så mycket svensk sommar som blommande syren. Förutom att syrenblommorna är vackra i buketter och kransar kan de bli till saft och smaksättning.

 syren

Välj rätt växter till trädgården

När syrenerna slår ut går startskottet för sommaren, då man gärna förknippar dem med skolavslutning och saftkalas i farmors berså. Under många hundra år har syrenen varit en av de mest omtyckta prydnadsbuskarna i Sverige och finns i var och varannan trädgård. Doften är säkert en anledning, men också faktumet att syrenen går i blom just när solens strålar börja värma och vi känner att den efterlängtade sommaren är på ingång.

Syrenerna och dess ljuvliga doft och blom är svår att missa i försommartid, men det är förmodligen mindre känt att det finns många olika sorter att välja på. Bondsyrenen som fanns i trädgårdarna förr är underbar, men ofta för stor och invasiv för en modern villaträdgård. Det finns många mindre sorter att välja på, och likaså finns de som är härdiga till landets tuffare klimatzoner.

Välj en mindre syren

Till en mindre villaträdgård väljer man med fördel en dvärgsyren som är tätväxande, och till skillnad från bondsyrenen blommar den snart efter plantering. Blomningen är mycket generös och kanske till och med vackrare än bondsyrenens. Dvärgsyrener finns också uppstammade, vilket blir välkomnande vid husets entré eller intill en uteplats. Sammetssyrenen är en annan stjärna som blir upp till två meter hög och även den översållad med blomklasar. Till skillnad från den spretigare bondsyrenen har den ett vackert växtsätt och passar både som solitär och häck. På hösten har den ett vackert bladverk och väljer man en tuffare sort klarar den upp till zon 5-6.

 syren

Klassisk bondsyren

Gamla bondsyrener blir upp till fem meter höga och om platsen finns blir de ett perfekt insynsskydd. Det finns också ett brett utbud av moderna sorter och hybrider som bjuder på blom i allsköns nyanser från blått till vitt, via rosa och mörkt purpur. Att ta en noggrann titt i plantskolan kan vara värt besväret, där man också hittar pingstsyrener, hängsyrener, ungerska- och koreanska syrener.

Förutom att sitta i hammocken och njuta doft och blom, så finns det så många andra tacksamma sätt att njuta sin syren. Det går knappt att motstå frestelsen att plocka in en bukett blommande syrenkvistar att sätta på bordet. Dock kan det vara svårt att få buketten att stå fint eftersom den gärna slokar nästan direkt. Anledningen är att grenarna med sina många blad och blommor är väldigt törstiga och har svårt att dra upp vatten genom de vedartade stjälkarna. Hjälp dem på traven genom att ta bort alla grenar som bara har blad, gör ett långt skarpt snitt nederst på stjälken och häll varmt vatten i vasen. Då ska du se att de börjar dricka!

 syren

En krans av syren

En syrenkrans på barnen till skolavslutningen eller midsommar är oemotståndlig, men har även den en kort hållbarhet. Plocka in syrenerna dagen innan, gör som till buketten och låt dem stå och dricka sig vattenmättade under natten. Bind kransen precis när den ska användas och för att få den att se fräsch ut en liten stund extra kan man fukta på med blomsterspruta precis innan man ger sig iväg till skolan eller festen.

Syrenblommorna med sin parfymerade smak blir också ett trevligt inslag på fikabordet. Syrensaft gör man på liknande sätt som fläderblomssaft, där blommorna får stå och dra i sockerlag. För att förgylla saftkannan lite extra styckfryser man syrenblommor i isbitar som får kyla saften en varm sommardag. En burk syrensocker kommer väl till pass när man bakar skorpor, eller för att smaksätta ett neutralt te till kvällsmackan i bersån.

Så välj syren med omsorg, så att de passar för platsen där de förhoppningsvis ska växa under många år framöver. Med lätt beskärning efter blomning kan du då njuta ljuvlig doft och fägring varje försommar. Väljer man dessutom att blanda tidig- med senblommande sorter har man en lång och härlig tid framför sig när den svenska sommaren drar igång. 

Så trivs din syren

Plantorna trivs i de flesta jordar, men gillar bäst humusrik jord med lite lera. Blanda gärna i lite kompost och naturgödsel vid plantering. Plantan vill stå soligt och det stora rotsystemet behöver plats. Beskär direkt efter blom för att säkra fägringen även nästa år. Om man beskär på vårvintern klipper man bort många av blomanlagen. Har man äldre risiga buskar skär man bort några av de glesa grenarna successivt över ett par säsonger för att föryngra och behålla blomning. Om man tar ner hela busken på en gång kommer den istället att svara med kraftig rotskottsbildning. Med syrener måste man oavsett vara beredd att hålla efter rotskott som skärs bort intill stammen eller grävs bort.