Sommarblommor i kärl


För att skapa omedelbar skönhet är sommarblommor i korg och kärl ett utmärkt val. Ge dem bästa förutsättningarna, så blommar de flesta sorter hela sommaren lång.

sommarblommor

Sommarblommor skänker färg och form och står ofta i full blom redan i plantskolan. Med deras härliga frodighet och många färger skapar man varje år nya kompositioner. Planteras de dessutom i kruka eller kärl, så finns möjligheten att flytta runt dem i trädgården. De lätthanterliga sommarblommorna blir mer och mer populära, och varje år kommer nya spännande sorter. Utbudet är större än någonsin och numera erbjuds inte bara blommor, utan också många växter som odlas för sitt vackra bladverk.

Fröså dina sommarblommor

Plocka fram korgar, keramikkrukor och zinkbaljor från källare och förråd. Så länge det finns eller kan ordnas avrinningshål, kan det mesta bli ett vackert planteringskärl till sommarblommorna. Dessa ettårigar som ändå inte kan övervintras, står tacksamt en sommar så länge de får god jord, tillräckligt med vatten och en giva näring då och då.

sommarblommor

Att ha sin blomsterfägring i flyttbara kärl öppnar upp för att möblera om i trädgården under säsongen. Uteplatsen och entré som passeras ofta får en dekorativ kruka redan på vårkanten, och innehållet byts ut allt eftersom sommaren fortskrider. När försommarperennerna lämnar hål i rabatten fyller man snabbt i med ett par krukor sommarblom. Ett stort kärl med klättrande luktärt blir ett blickfång på altanen och likaså erbjuder stora frodiga blomsterkorgar väggar för utomhusrummet. Möjligheterna är oändliga och med rätt skötsel kommer sommarblommor vara ett vackert inslag fram till första frosten.

Bästa kärlen till sommarblommor finns i källaren

Det går att plantera sommarblommor i vilka kärl som helst, så länge det finns hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut efter vattning eller regn. Trälådor, gjutjärnsurnor, zinkbaljor eller kopparkärl. Stora lövkorgar är utmärkta och är de för glest flätade lägger man ett lager tunn odlingsväv i botten och runt sidorna. En viktig sak att tänka på är dock att metaller som zink och koppar kan fällas ut och i värsta fall förgifta växterna. Lägg därför plast inuti dem för att hindra direktkontakt mellan jord och kärl och gör hål i plasten ovanför kärlets dräneringshål. Keramikkrukor är vackert, men nackdelen är att de kan bli mycket tunga att flytta. Kvalitetskrukor i plast som liknar keramik har fördelen att de inte är så tunga och att de är frosttåliga.

sommarblommor

Sommarblommor som trivs i kruka

Alla sorter som säljs i plantskolan under namnet ”sommarblomma” trivs fint med att planteras i ett kärl, exempel är lobelia, pelargoner, petunior, husarknappar och sommarljus. Därtill hittar man ofta lite större exemplar av rosenskära, jätteverbena och dahlia, som med tillräckligt stor jordvolym och rejält med näring kommer att växa sig mycket stora till sensommaren.

Du kan plantera ihop vilka sorter som helst, under förutsättning att de har samma krav på ljus och vatten. Ingen sommarblomma vantrivs med någon annan, däremot finns det de som växer så kraftigt att de tränger ut de mer svagväxande. De flesta sommarblommor vill ha mycket sol för att trivas, men sommardahlia, rabatteternell, sommarrudbeckia och tvillingblomma står fint även i lätt skugga. Flitiga Lisa, begonior och fuchsia vill ha ett skuggigt läge för att blomma frodigt.

sommarblommor

Plantering och jord till sommarblommor

Den plastkruka som sommarblommorna står i när du köper dem ska betraktas som ett emballage. Jorden är beräknad att räcka tills du får hem den och är då nästan full av rötter. Näringen i jorden är så gott som förbrukad. Därför är det viktigt att direkt plantera om växterna i en stor kruka och ge dem god, näringsrik jord. Gärna speciell urnjord som är väl sammansatt och gödslad med långtidsverkande näring som räcker i flera månader. Då får växterna vad de behöver och kommer att växa kraftigt och blomma rikligt. Jorden bör vara porös och bra på att hålla såväl vatten som näring.

Helst ska alla kärl ha flera avrinningshål, men om så inte är fallet måste man vara mycket försiktig med både vattning och regn. Häll ett rejält lager lecakulor eller småsten i botten på krukan och täck med en bit fiberväv, som sedan hindrar jordlagret ovanpå från att rinna ned och blandas. Helst ska de täta krukorna stå under tak, för om rötterna dränks får de får inget syre och växterna slokar och dör alldeles för tidigt.

Gruppera sommarblommor för harmoni

Liksom för mycket annat i trädgården gäller att göra sina planteringar i udda antal med 3, 5 eller till och med 7 plantor tillsammans för att det ska se naturlig ut. I naturen upplever vi ofta skönhet i det som är asymmetriskt och med böljande gränser. Likaså genom att gruppera krukor i större och mindre grupper i udda antal skapas en spännande dynamik. I större grupperingar kommer ögat att trivas om det hittar rytm som upprepar och binder samman och en balans som skapar lugn och trygghet. Likaledes kommer kontraster och motsatspar att väcka uppmärksamhet och överraska

sommarblommor

Regelbunden vattning av sommarblommor

De ettåriga sommarblommorna kan på kort tid bli mycket frodiga och blomrika, men för att de ska växa av full kraft behöver de rik och jämn tillgång till vatten och näring. Det kan vara svårt att veta hur ofta men ska vattna, så känn efter långt ner i krukan med fingret. I en hög kruka kan den översta jorden vara torr, medan den i botten är blöt. Låga krukor torkar ut betydligt fortare än höga. Vattna rejält, då rötterna i krukans botten ska komma åt vattnet och suga in det i plantan. Det allra bästa för växterna är att du vattnar tidigt på morgon eller på kvällen när vattnet inte avdunstar så snabbt. Om det är varmt och soligt risken stor att växterna hinner sloka och då kan du ge växterna en svalkande dusch mitt på dagen.

Näring och gödsel för sommarblommor

En bra jord förser sommarblommorna med allt vad de behöver under ungefär en månads tid, men resten av sommaren bör du gödselvattna minst en gång i veckan. Om du måste vattna mycket, lakas jorden ut och näringen tar slut ännu tidigare. Det enklaste sättet är att hälla en svag dos av flytande näring i vattnet varje gång du vattnar. Ett alternativ är att blanda långtidsverkande gödsel i jorden redan vid planteringen. Då innehåller jorden små korn av näring, som löses upp i precis lagom mängd, när du vattnar och beroende på temperaturen.

Plocka och putsa sommarblommor

En del växter är vad som brukar kallas självrensande och när blommorna vissnat släpper växten dem själv, som t ex flitiga Lisa och tvillingsporre. I dem behöver du sällan plocka bort visset. Sedan finns det andra som t ex fuchsia och margerit, som låter de vissna blommorna sitta kvar. Anledningen till att du bör klippa eller ta bort vissna blommor är inte bara att de misspryder växten. Du bör ta bort de vissna blommorna innan de sätter frö för att växten ska orkar blomma ännu rikligare genom hela sommaren.