Snabbfixa trädgården med små knep


Behöver du snabbfixa trädgården inför kvällens fest? Eller är det dags att sälja huset? Då får du definitivt mer betalt om trädgården ger ett välskött intryck. Följ våra smarta tips för att snabbt och med små medel göra riktigt fint.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

I takt med att intresset för trädgårdsliv ökat har vårt utomhusrum alltmer blivit en del av hemmet. Vi inreder ute, och en välskött trädgård är en säker prishöjare om du ska sälja villan. Det finns massor av knep att själv ta till för att skapa ordning och reda för ögat. Snabbfixa trädgården!

Om du ska ha fest på altanen om ett par timmar, gäller det att prioritera rätt. Strunta i ogräsrenset och låt raka kanter och några vackra blommande krukplanteringar flörta med gästerna. Hinner du mer går allt betydligt lättare med några smarta redskap till hands. Här får du de bästa tipsen för att städa upp och få fason på trädgården. Börja med de ytor trädgården där ni är mest eller passerar oftast, och arbeta dig runt allt eftersom tiden tillåter.

Grovdammsugare för att snabbfixa trädgården

För alla hårdgjorda ytor är en grovdammsugare bästa hjälpen. Istället för att sopa stensatta altaner och gångar och yra upp damm, så suger du upp allt från torra löv till jord som spillts vid krukplantering. Det fungerar till och med att gå över en bit av gräsmattan om det finns småblad kvar efter att du klippt en häck eller buskar. Investerar du i en modell som kan hantera vatten, så finns det ännu fler användningsområden runt om i trädgården.

Snabbfixa trädgården

Ogräsättika mot alger – snabbfixa trädgården

Efter någon säsong blir både träaltaner och stenläggningar fula av alger som växer till, framförallt där solen inte kommer åt. Det finns ett effektivt knep för att få bukt med dessa, som är både enkelt och mycket miljövänligare än de specialpreparat som säljs. Hemligheten heter outspädd ogräsättika och ska rollas på ytan när väderleken utlovas vara torr ett par dagar framöver. Lämna den ättiksrollade ytan och på några dagar försvinner beläggningen. En svag doft av ättika råder ett par dagar, men försvinner vid första regn. Ett magiskt trick att snabbfixa trädgården.

Rensa ogräs för att snabbfixa trädgården

Har du bara ett par timmar på dig att göra i ordning trädgården, så är inte ogräs första prioritet. Dra upp de värsta runt uteplatsen och sätt en snygg blomma i kruka som istället drar blickarna till sig. Ska du däremot rensa igenom dina rabatter noggrant, så är det klokast att vänta till en torr dag. Visst är det enklare att dra ogräs i fuktig väderlek, men då får de också en fantastisk grogrund att växa tillbaka fortare än kvickt. Välj ett bra skyffeljärn som passar dig och räfsa upp ogräsplantorna ur rabatten. Nästa dag går du snabbt över samma område igen med skyffeljärnet, för att försäkra dig om att du fått upp rötterna ordentligt. Den långsiktiga planen för att hålla ogräsen borta är att plantera så tätt att de inte har en chans att växa till mellan dina plantor.

Välj rätt redskap till trädgårdsarbetet

Snabbfixa trädgården

Lätt med rätt redskap – snabbfixa trädgården

Med bra verktyg blir allt så mycket lättare och tittar man sig omkring finns det massor av smarta hjälpmedel i byggvaruhandeln. För att nå ända upp under taket kan du skaffa dig ett teleskopskaft som kan kombineras med en mängd olika redskap, exempelvis en spindelborste som kommer väl till pass. Förutom att näten ser slarviga ut, så tänker man kanske inte på hur mycket spindlarna faktiskt smutsar ner med sitt bajs både på puts och trädetaljer. Ta en runda på kvällen när spindlarna kommer fram och sopa ner både dem och deras nät.

Snabbfixa trädgården

Raka kanter för att snabbfixa trädgården

Att skära gräsmattans kanter med ett kantjärn eller vass spade är en gammal klassiker för att strama till formen och ge ett ordnat intryck. Ett typiskt hussäljarer knep!  Använd kantjärnet efter att du har kört gräsklipparen och gör raka former mot både gångar och rabatter. Du kommer att se förbättringen direkt, och lite ogräs i rabatterna suddas bort för ögat som möter räta och tillsnyggade kanter. Var bara försiktig med slingorna om du har en robotgräsklippare på tomten, annars kan det bli en dyr historia.

Välj rätt redskap till trädgårdsarbetet

Hjälp, hål i rabatten!

Det är så typiskt att just när trädgården ska vara som finast är det någon planta som lägger sig platt eller vissnar ner. Men ingen panik, det är lätt att fylla ut hål i rabatterna genom att ställa dit en planta i kruka. Med ett större hål att reparera kan du exempelvis välja en blommande hortensia som får stå i en zinkhink. Men ofta räcker det men en sommarplanta i kruka. Glöm inte vattna eftersom jorden i kruka torkar snabbare än i rabatten.

Snabbfixa trädgården

Test bästa sekatören

Tydlig form på grönt för att snabbfixa trädgården

Vildvuxna buskar som står och trängs i rabatten ger ett oordnat intryck, men de tar inte lång tid att fixa till. Med hjälp av en sekatör eller häcksax ansar du till utstickande grenar för att ge växterna form. Höj trädens kronor och trimma in yviga buskar, så att de inte växer in i varandra. Om det finns ett litet mellanrum ser varje planta genast mer formstark ut och ögat upplever inte längre en ogenomtränglig djungel. Behöver du ansa ett större antal buskar eller träd kan det kanske vara idé att ta in en trädgårdsfirma. De vet hur träd och buskar vill bli beskurna för att må bra, och jobbar förmodligen snabbare än vad du själv gör.

Tryck ner en blomma – snabbfixa trädgården

Det finns tusen genvägar för att piffa en trött trädgård och ofta gör lite färg och blom stor skillnad. Ska det gå snabbt går det alldeles utmärkt att hugga ett gäng av de plantor som finns i säsong hos plantskolan och trycka ner dem här och var som de är. Krukor med klätterväxter blir lätt lite kala om foten, så sätt ner något grönt och blommande. Eller sätt några krukade plantor så tätt i en zinkbalja att plastkrukorna inte syns. Fuska får man, men plantera sedan om i jord när du har tid så att dina nya växter varar lite längre.

Snabbfixa trädgården

Snyggt i kruka

Genom att kombinera växter med olika höjd och form i en kruka kan man få till ett riktigt snyggt och maffigt blickfång. Snåla inte utan välj 5-7 sorter för en större kruka och se till att sätta dem tätt tillsammans. Behöver du fylla ut går det fint att sätta i snygga grenar från trädgården. Gör inte misstaget att sedan dutta ut ensamma krukor på rad, utan gruppera dem för att få en storslagen effekt. Antingen symmetriskt runt till exempel en entré eller i en liten grupp tillsammans.

Piffa entrén för att snabbfixa trädgården

Vare sig du ska ha gäster eller visa huset inför försäljning, så kommer entrén att vara det första besökaren möts av. Får man en ombonad känsla redan innan man kommit in i trädgården, så kliver man på med ett positivt och öppet sinne. Släta väggar och kalla ytor mjukas lätt upp med grönska och mjukare material. Ställ fram en krukplantering och lägg fram något personligt som talar om vem som bor här. Lägg exempelvis några kuddar och en pläd på bänken, som du sedan flyttar in till uteplatsen när gästerna har anlänt. Ta vad du har, flytta runt om det behövs och sätt gärna stämningen med en ljuslykta.