Slippa mördarsniglar – så gör du!


Vi vill slippa mördarsniglar och då gäller det att börja bekämpa tidigt på säsongen. Kampen känns ofta ojämn, men nu är det dags att hitta utrotningsknepen som fungerar bäst hos dig.

 slippa mördarsniglar

Det är få av oss som kommer överens med mördarsniglarna som gärna äter upp grönsaker och mejar ner blomsterfägring. Inför varje säsong har vi glömt av dem, men nu är det dags att kavla upp ärmarna och se till att få ha trädgården ifred. Ju tidigare om våren man börjar bekämpningen, desto större chans är det att slippa mördarsniglar och få ha fägringen kvar. Ett effektivt naturligt medel att använda är Natria Ferramol baserad på jäst, potatis och järnfosfat

Först måste man lära sig känna igen mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln, Arion lusitanicus, som skadegöraren egentligen heter. Den snarlika inhemska skogssnigeln ska man däremot vara rädd om. Den gör sällan skada och är en viktig del i ekosystemet som föda åt bland annat igelkottar. Mördarsnigeln blir 7-15 cm lång och är oftast mörkt brunröd, med andningshål på främre delen av manteln. Även skogssnigeln kan vara brun, men är inte lika slemmig och glupsk, och brukar inte förekomma många på samma ställe.

Bästa tipsen för att bli av med mördarsnigeln

 slippa mördarsniglar

Slippa mördarsniglar

För att klara sig från stora invasioner är det nödvändigt att börja bekämpningen så fort du ser de första mördarsniglarna på våren. Dessa är övervintrade ungsniglar som lägger mängder med ägg, och det räcker med en enda eftersom sniglar kan befrukta sig själva.

Tillväxten blir lavinartad när varje snigel ger upphov till närmare 400 nya individer under sin livstid. Uthållighet och konsekvent jakt är bästa sättet att hålla fienden i schack. Om man plockar manuellt är det bäst att gå rundor både morgon och kväll när det är svalt och fuktigt och de är som mest aktiva. Mördarsnigeln har fått sitt öknamn för att den är kannibal och äter sina döda artfränder. Använder du fällor eller klipper sniglarna på mitten, kommer det snabbt att locka fram fler individer ur gömställen.

Senare under säsongen bör du också hålla utkik efter äggen och klämma sönder dem. De ser ut som små vitaktiga kulor, 3-4 mm i diameter och kan finnas samlade klumpvis på fuktiga ställen under bråte, eller i komposten. Samarbeta gärna med grannarna för att slippa få konstant tillflöde i din trädgård. Hjälps man åt att bekämpa, så minskar invasionen förhoppningsvis framåt andra delen av sommaren. Lägg ut Natria Snigelbarriär för att hindra sniglarna från att ta sig fram.

Snigeln må vara vår fiende nummer ett under trädgårdssäsongen, men oavsett ska den inte behöva lida i onödan. Se till att avliva den omedelbart, istället för att låta den plågas. Salt och kalk direkt på snigeln ska undvikas, då det blir en plågsam uttorkningsdöd. Att klippa itu med sax, nacka med ett vasst ogräsjärn eller lägga i kokhett vatten dödar snabbast. En annan metod är att samla sniglarna i en påse och lägga dem i frysen. När de dött kan man kasta dem i komposten, äggen klarar inte en nedfrysning. Ett steg på vägen att slippa mördarsniglar.

 slippa mördarsniglar

Biologiska metoder

Nematoder – en mikroskopisk rundmask som man köper och vattnar ut. Ett dyrt, men effektivt alternativ.

Myskankor – äter snabbt stora mängder mördarsniglar, men lämnar kladdig ankskit över hela trädgården.

Upp- och- nervänd kruka med hål i botten – fungerar som en fälla där sniglarna gärna kryper in och gömmer sig. Sedan får du vittja och döda sniglarna.

Uttorkningsbarriärer – sniglar som är känsliga och undviker sådant som kan få dem att torka ut. Lägg en sträng av sågspån, aska eller stenmjöl runt land eller rabatter.

Koppar – att sätta remsor av koppartejp runt odlingslådor eller runt krukor gör så att mördarsniglarna håller sig borta. Snigeln kan inte ta sig över kopparn, då den bränner på dem.