Skydda tulpaner mot rådjur


Hungriga rådjur är en skräck när tulpanerna kommer upp. Vad finns det för knep att ta till för att skydda tulpaner, hålla Bambi borta och själv få njuta vårens efterlängtade tulpanblom

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Använd stark doft för att skydda tulpaner

Rådjuren tycker inte om starka dofter. Tabasco, vitlök och chili är alla effektiva för mindre tulpanplanteringar som man kan gå över lätt. Blanda rikligt med Tabasco i vatten och spraya på tulpanernas kronblad med hjälp av en blomspruta. Vitlök pressar du i en kanna vatten och vattnar ut. Chilipulver eller cayennepeppar strör du runt tulpanerna redan i knoppstadiet. Hårspray säger man ska fungera på liknande sätt. Även doften av urin från både människor och djur ska ha en avskräckande effekt. Kom ihåg att bättra på efter regn. Är du riktigt trött på tulpanmarodörena och kan tänka tänka dig att lägga en slant på att bli av med dem. Då är Trico Garden, en naturlig produkt med en repellerande substans av fårfetter mycket effektivt.

Varnande rumpor

När rådjur blir rädda och tar till flykten lyfter de på svansen och visar sin vita akterspegel på rumpan. Det är ett tecken till andra djur att det är dags att sig av. Genom att hänga upp vit kartong i samma form som spegeln kan man lura rådjuren. Men enligt forskning har djuren fotografiskt minne. Därför får man flytta runt skrämmorna med ett par dagars mellanrum om man vill bibehålla effekten. Gamla CD-skivor i snören kan fungera på samma sätt, men då för att skarpa ljusreflexer skrämmer djuren.

Blanda blodsoppa för att skydda tulpaner

Ett klassiskt knep att skydda tulpaner mot rådjur och förmodligen ett av de allra mest effektiva är att blanda och vattna ut s.k. ”blodsoppa”. Blanda ett kilo blodmjöl med 10 liter vatten och 1,5 dl ammoniak. Skopa eller vattna ut runt tulpanerna i rabatterna. Soppan kan också ställas ut i burkar utan lock på strategiska platser. Eller så doppar man bitar av stickmassa/Oasis (som används till blomsterdekorationer) och sätter på pinnar. Lukten påminner rådjuret om kadaver och får det att tro att ett rovdjur ligger på lur. Så det väljer att fly. Mindre lämpligt om du har hund i trädgården.

Tulpaner – vårens färgglada karameller

Skydda tulpaner mot rådjur

Strö ut ull eller hår

Rådjur tycker inte om doften av otvättad fårull. Har du tillgång till sådan kan det vara effektivt att hänga upp i buskar och lägga på t.ex. en mur i tomtgränsen. Likaså har rådjuren stor respekt för både människor och hundar, och ogillar doften av människohår och hundens päls. Ta med hår från frisören eller hundtrimmet, och fyll i nylonstrumpor som du hänger upp på pinnar i anslutning till tulpanrabatterna. Det finns risk för tillvänjning hos djuren över tid, så kombinera gärna med andra knep skydda tulpaner mot rådjur.

Plantera tulpaner 

Täck med nät

Har man provat allt annat är kanske sista utvägen att täcka över sina tulpaner med en bur av hönsnät. . Förankra den väl så att rådjursbocken inte drar loss den med hornen. Var försiktig så att husdjuren inte fastnar med tassarna. Om man inte vill ha fula burar över blommorna kan man prova att lägga ut nätet som en färist runt rabatten. Hovdjuren vill nämligen ha fast mark under fötterna, och du kan fortfarande se din vackra tulpanfägring. Alternativt investera i ett större viltskyddsnät som du lägger på marken för att skydda tulpaner mot rådjur.

Andra knep för att skydda tulpaner

Vill man investera en slant finns det flera olika sorters rådjursskrämmor på marknaden. Några med ultraljud som rådjuren tycker är obehagliga. Andra som aktiverade av en rörelsesensor sprutar en vattenstråle i djurets riktning. Det finns också viltavskräckande pulver och lösningar av olika märken som ska du blandar ut med vatten. Benmjöl skyr rådjuren också, samtidigt som det tillför näring till växterna. Det är inget bra alternativ om du har hund. Den kommer sannolikt att bli sugen på att gräva där det luktar av mumsiga ben. Om allt annat misslyckas, så får du helt enkelt skippa tulpanerna och sätta andra vårlökar som rådjuren inte tycker om. Narcisser, allium, vårstjärna, klockliljor eller kejsarkrona gillar de inte att äta.

Välj rätt växter till din trädgård