Sköta pelargoner


Alla pelargoner vill stå väldränerat, i vindskydd, varmt och solig för att de ska trivas och blomma överdådigt. Följande ska du tänka på när du ska sköta pelargoner. Både vatten och gödsel behövs hela sommaren, så regelbunden gödselvattning är en bra idé. Speciell pelargonnäring som innehåller bland annat kalk och ger dig riktigt fina plantor finns att köpa här.

sköta pelargoner
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Sköta pelargoner du har inomhus

Även pelargoner som vi har inne på fönsterbrädan vill gärna komma ut under sommaren, men kom ihåg att de då förmodligen behöver vattnas oftare när solen och vinden torkar ut jorden snabbare. Även om pelargonerna är relativt kravlösa vill de absolut inte stå blött någon längre tid, så låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Sköta pelargoner innebär ibland att låta dem vara.

Sköta pelargoner

Rensa bort vissna blad och blommor, så håller sig plantan frisk och blommar generöst. Sköta pelargoner är lätt, så skaffa dig precis den sort du känner för – ingen är svårare än någon annan. Vill man behålla sin planta till nästa år behöver den tas in före första frosten och förvaras ljust och svalt.

Under vintervilan ska den vattnas mycket sparsamt och först mot våren klipper man ner plantan och väcker den till liv genom att erbjuda än mer ljus och rumstemperatur. När den vaknat planterar man om i ny jord och kör igång sin vattnings- och gödselrutin igen.

sköta pelargoner

Sköta pelargoner som inte blommar

Om du är säker på att det är en sort som ska blomma, så prova med att ställa plantan ljusare. En annan anledning kan vara att den står i för stor kruka, så att den bara bildar blad – plantera om i en mindre. Kanske är gödningen för kväverik, så att det bara bildas blad. Prova en näring speciellt avsedd för pelargoner.

Plantan har fått ohyra

Såpvatten är effektivt mot både bladlöss och vita flygare. Använd en duschflaska och spraya pelargonen med en blandning av lite såpa och mycket vatten. Såpvattnet skadar inte plantan, men skydda mot solljus när den är nyduschad.

sköta pelargoner

Plantan vissnar

Om man har otur och får infekterad jord kan vissnesjuka drabba pelargoner. Först vissnar bara ett skott men senare hela plantan. Bränn upp och se till att ingen av dina andra plantor kommer i kontakt med jorden.

Läs mer om pelargoner

Gulaktiga fläckar på bladen

Tecken på pelargonrost, som senare också blir rödbruna prickar och ringar på bladens undersida. Plocka bort alla angripna blad så finns det en chans att plantan hämtar sig igen, men det tar tid. En mycket sjuk planta behöver förmodligen kastas, och se till att det inte finns en chans att smitta ner andra friska plantor.

sköta pelargoner

Mögel i jorden – sköta pelargoner

Beror förmodligen på för hög luftfuktighet, så vädra om plantan står i växthus. Ett gammalt husmorstips är att pudra ett lager kanel på jorden, då kanelbarken är antiseptiskt och förhindrar tillväxt av bakterier, virus, mögel och svamp.

Vita kryp runt fötterna

Rotlöss finns i jorden och är vita och några millimeter långa. De hindrar pelargonen från att växa till sig ordentligt, men skadar egentligen inte plantan. Undvik dem genom att titta noga på rötterna innan du skaffar en ny planta, och använd inte en begagnad kruka utan att först diska den. Har du drabbats kan du ta sticklingar och slänga moderplantan – huvudsaken är att jorden helt byts ut.