Härlig uteplats – bästa tipsen för att fixa till


För att få en härlig uteplats bör du tänka på den som ett eget rum. Den ska ramas in för att kännas mysig och ombonad och inredas med växter, textilier och vackra blickfång.

härlig uteplats

Flera rum i ett – härlig uteplats

Om utrymmet tillåter bli det både praktiskt och mysigt att dela in uteplatsen i flera mindre rum. Det räcker med att avgränsa trädäcket till två avdelningar med hjälp av några krukor. Eller byta mönster i stenläggningen för att få till känslan av olika funktioner. Välj den största ytan till det som kommer att utnyttjas mest. Kanske ett rejält möblemang med stolar och bord för hela familjen att sitta ner och äta vid. Om barnen drar iväg och leker efter måltiden, så räcker det med en liten tvåsitsig soffa i loungen. Där slår man sig ner och slappar senare på kvällen på en härlig uteplats.

Inramat och omslutande

För att kännas ombonad och trygg behöver en härlig uteplats ramas in. Antingen med fasta konstruktioner som väggar eller spaljéer, eller med flexibla skärmväggar eller gardiner. Likaså kan man på ett par år få upp en tät häck av exempelvis avenbok eller tuja. Det ger både ger den omfamnande känslan och skyddar från blåst och insyn.

härlig uteplats

Mysigt med textilier på en härlig uteplats

Med rumslighet och omslutande väggar på plats är det dags att få det mysigt och ombonat på uteplatsen. Inget är så effektivt som att lägga till textilier i form av utomhusmattor, kuddar, plädar och gardiner. Välj gärna mönster eller färger som ger ett somrigt intryck. Mattor på golvet kan hjälpa till att definiera olika funktioner och gör underverk för rumsligheten. Välj plast om de ska ligga ute hela sommaren. Har du inte glasdörrar att dra igen eller tak som skyddar mot den nattliga daggen. Då finns det ett stort utbud av textilier som är anpassade för utebruk. Men för att ha koll på alla lösa kuddar och plädar är en inbyggd dynbox under sittbänken praktiskt..

Möbler och inredning

Många är vi som nästan flyttar ut helt om sommaren. För att njuta varje minut av varma dagar och ljumma kvällar. Se därför gärna till att satsa på bra möbler som man sitter eller ligger bekvämt i, och som passar. Mät och känn efter vad som är lagom för din uteplats. Är den nätt ser det förmodligen trevligast ut med ett smäckert cafémöblemang. Medan det väl tilltagna trädäcket behöver en robustare pjäs. Glöm inte heller att liksom inne möblera din uteplats i flera nivåer. Trots att det kanske inte finns naturliga väggar att pynta, så vill ögat gärna ha något att vila blicken på – både när man sitter och står. Pendla ner ljuslyktor eller amplar och låt gärna en klätterväxt leta sig upp från golv till tak. Genom att dekorera uppåt väggarna är det lättare att få till mixen mellan inne och ute. Känslan av ett mysigt rum!

härlig uteplats

Växter och grönt

Naturligtvis vill vi dra nytta av uteplatsens grönskande omgivning, och dessutom är trenden starkare än någonsin att odla ätbart i våra gröna rum. Växter är självklara på en mysig uteplats och kan antingen placeras i krukor eller planteras i rabatter i anslutning. Klätterväxter på en spaljé är perfekt som grön vägg, blåregnet på pergolan blir snart ett tak eller så låter man en frodig bambu både rama in och prassla härligt i vinden. Växter i kruka kan flyttas runt både som avdelare och stilleben och om man hänger dem i ampel frigör man yta och ger ögat ett blickfång på höjden. Men kom ihåg att samla ihop flera krukor i grupp för att ge ett mer ordnat intryck och dessutom blir det enklare att vattna. Olika storlekar på krukorna ger ett mer spännande intryck.