Rosor – sorter för alla trädgårdar

Rosor sorter

Romantiska rosor faller man lätt för i plantskolan och det finns oändligt många sorter att välja på. Läs på om hur de vill stå och hur du ska pyssla om dem. Då blir rosorna trädgårdens juveler även hos dig.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Rosor i massor av sorter

Ingen annan växt väcker beundran hos så många som rosen. De flesta förknippar den med kärlek och romantik. Rosor av olika sorter har vi odlat i olika delar av världen i flera tusen år både till fägring och till nytta. Idag har vi den i våra trädgårdar mest för dess skönhet och väldoft, men genom historien har den haft stor betydelse både som läkeväxt och mytomspunnen symbol.

Rossläktet (Rosa) är stort och de ursprungliga arterna kallar vi ofta vildrosor. Hur många arter som finns är osäkert, men uppskattningsvis runt 200 stycken. Därtill lägger du alla hybrider som uppkommit genom korspollinering mellan två olika arter. Innan människan odlade rosor uppstod hybrider i naturen med insekter som pollinatörer, men i dagens planerade förädlingsarbete står odlarna bakom.

Rosor - sorter för alla trädgårdar

Idag finns det ca 20 000 sorter registrerade och namngivna sorter och ett par hundra nya blir introducerade årligen. Utvecklingen har varit särskilt intensiv sedan 1950-talet. I takt med att allt fler moderna rosor blev introducerade föll de gammaldags rosorna i glömska. Sedan några decennier upplever de dock en välförtjänt renässans världen över och är uppskattade framförallt för sin ljuvliga doft.

Rosen är och har alltid varit något av trädgårdens juvel och det är något speciellt med rosor och rosenträdgårdar. Men även den minsta trädgård, eller till och med en stor kruka på balkongen blir en bra växtplats för en ros. Så länge som den får ordentligt med sol, bra jord och tillräckligt med vatten. I hårdare klimat behöver du skydda rosen på vintern, och definitivt om den står i kruka ovan jord.

bästa trädgårdsboken

Roshandboken : allt om sorter, plantering och skötsel

I den här praktiska handboken delar rosexperten David Carlson med sig av sina tips och visar i sju steg hur man får till sin rosenträdgård. Alla kan lyckas med trädgårdens drottning – både i villaträdgården och på balkongen.

Rosor sorter

Rosor i sorter - börja med en lätt

Rosornas mångfald är minst sagt fascinerande och då inte bara med sina blommor i olika form och färger. Rosenbuskarna kommer i så många olika skepnader med sinsemellan väldigt skiftande växtsätt. Från de riktigt små miniatyrrosorna till de extremt stora klätterrosorna. Taggarna varierar i storlek och form. Bladverket som också har stora variationer kan även det ha ett stort prydnadsvärde.

Är man nybörjare finns det bra sorter som klarar sig bättre från sjukdomar, är oömma och blomvilliga. Några bra alternativ är de väldoftande rosa Portlandrosorna ‘Jacques Cartier‘ och ’Mme Boll’, och även den karminröda ‘Rose de Rescht‘. Köp hellre en ros som är härdig ytterligare en odlingszon högre än där du bor och välj ett kraftigt exemplar med bra balans mellan rot och grenar.

Skötsel av rosor

Tyvärr drabbas rosor lätt av olika sjukdomar och skadedjur och det gäller framförallt odlade hybrider. En del sjukdomar kan du förebygga genom vattning, gödsling och jordförbättring. Andra måste du bekämpa när de uppkommer. Rosor ska därför också stå fritt så att luften kan cirkulera, och när man ser ett angrepp ska man vara snabb att plocka bort för att hindra vidare spridning.

Det där med beskärning har för många också en avskräckande verkan när det gäller att börja odla rosor. Det låter så svårt och besvärligt, men inte så om man lär sig grunderna. Lägg på minnet vilka sorter du har var i trädgården, då olika typer av rosor kräver olika beskärning, men sedan är jobbet lätt med hjälp av en bra sekatör.

Så prova på att förvandla en kal husvägg till en symfoni av doft och blom med en klätterros, hitta precis den färg du vill ha på blommorna hos en modern buskros eller låt vildrosen förgylla de vildare delarna av trädgården med både blom och sedan dekorativa nypon om hösten.