Rosbukett som varar


Att få en rosbukett är härligt romantiskt. Man måste ta väl hand om rosorna för att de ska vara fina mer än ett par dagar. Följ våra tips, så att du kan njuta länge av din rosbukett.

rosbukett
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Rosor är den vanligaste blomman på snitt, men ofta så tokigt hanterad. Det som är lurigt med en rosbukett är att du helt enkelt inte kan klämma på en ros för att avgöra kvaliteten eller hur den mår. En plastad rosbukett från närbutiken kan kännas spänstig i sin hink, men risken är stor att du har tio nickande rosor i vasen morgonen därpå. Vill du ha en ros som du kan vara säker på ska stå fint i en vecka eller mer, så ska du gå till en kunnig fackhandel. Där kostar rosorna mer än på bensinmacken, men du får också en ros som med rätt omhändertagande står så länge som du hade hoppats.

God hantering av rosbukett

Faktum är att inga rosor, eller andra snittblommor för den delen, dör för att de är dåligt odlade. Det som gör att en ros mår sämre när du köper den är att den inte blivit omhändertagen på bästa sätt hela vägen från rosplantagen till din bukett. I hinkarna i livsmedelsaffären mår rosorna dåligt när ingen tar hand om dem. Hos floristen mår de toppen för att de skämmer bort dem med nya snitt, diskade vaser och nytt vatten varenda dag. Kommer du in i en blomsteraffär där blommorna står i grumligt vatten, så är det bara att vända i dörren.

Läs också om hur du håller tulpanbuketter fräscha

rosbukett

Din rosbukett har rest långt

I stort sett alla rosor som säljs i Sverige är odlade i Afrika eller Sydamerika. Så det finns flera aspekter av det där med att välja bra rosor. Det här med att välja bra blommor är över lag alltid en het potatis. Miljöaspekten av att odla och frakta blommor långt diskuteras ständigt. Tyvärr är det så krasst att om man vill ha möjlighet att köpa fina blommor till ett rimligt pris, så måste de odlas där det finns förutsättningar. Kostnaderna för att värma upp växthus i Sverige året om är helt enkelt för höga, alltså måste blommorna fraktas hit. De flesta med lastbil från Holland, vissa (som rosor) med flyg från andra kontinenter. Handla så ansvarsfullt du bara kan och fråga efter rosor som är schysst odlade – exempelvis Fair Trade-märkta.

rosbukett

Odla egna snittblommor

Rosbukett med grönt

Ett annat bra sätt att dra sitt strå till stacken är att blanda upp snittblommor med material från naturen. Snyggt, smart och ett steg i rätt riktning för miljön. Fundera också över när du ska köpa den där riktigt praktfulla rosenbuketten. Liksom för alla övriga varor är priset på blommor styrt av tillgång och efterfrågan. Det säger sig självt att rospriset skjuter i höjden dagen då stora delar av världen firar alla hjärtans dag. Satsa på att ge din käresta någon annan blomma just den dagen. Då får han eller hon ett dubbelt så stort fång utan att din plånbok blir tom. När du väl köpt hem fina rosor, så kräver de en hel del av dig för att de ska stå så länge som butiken lovade.

rosbukett

Ta hand om din rosbukett

Rosor är extremt känsliga för bakterietillväxt i vattnet, eftersom bakterier gör att de får svårt att dra upp vatten. Har en florist gjort din bukett är både taggar och blad borttagna på och under bindstället. Gör likadant om du binder själv. När buketten ska i vatten är det viktigt att du skär riktigt långa snitt på de hårda stjälkarna. Försäkra dig också om att de är helt genomskurna. Du har säkert fått höra av både mamma och mormor att rosor ska stå i riktigt varmt vatten. Men det gäller faktiskt inte längre. Olika tester har visat att ljummet går precis lika bra. Dagens snittblommor är av så god kvalitet att många av de stränga förmaningarna inte längre är giltiga.

Men hur man än vänder och vrider på saken, så ska alla blommor stå i ren vas med färskt vatten. Annars kroknar de raskt, och du får en stinkande upplevelse när du närmar dig buketten. Under sommaren är det många som har lyxen att kunna gå ut i trädgården och plocka egna rosor. Men det gäller att ha lite framförhållning till buketter eller dekorationer. Innan du binder blommorna måste du låta dem vattendra med långa snitt i minst 12 timmar. Annars har du ett gäng slokande rosor på bordet lagom till gästerna anländer.

Tips för långlivade rosor

  • Köp dina rosor i fackhandeln och tulla inte på kvaliteten
  • Ta bort alla blad under och vid bukettens bindställe
  • Långa snitt och ljummet vatten
  • Håll vattnet rent och diska vasen noga
  • Njut så länge de varar!