Plantera tulpaner


Plantera tulpaner
Artikeln innehåller affiliatelänkar

När hösten kommer är det dags att plantera tulpaner för att blir rikligt belönad med blomning nästa vår. Följ våra tips på hur man gör och vad du bör tänka på. Tulpanen ingår i släktet liljeväxter och är en lökväxt som du ska plantera under hösten för att den ska blomma under påföljande vår och försommar. Idag finns det mer än 6000 sorter som man delar in i olika grupper, så som enkel- eller dubbelblommande, liljeblommiga, triumphtulpaner, fransade, papegojtulpaner m.fl.

När ska man plantera tulpaner

Plantera tulpaner kan man göra från september fram till tjälen kommer. Men gör det helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Vänta till sommarvärmen avtagit, för om jorden vid plantering fortfarande är för varm kan det störa vilan som löken befinner sig i. Resultatet blir då att löken vaknar och kommer upp redan på hösten och sedan fryser bort. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen, och förvara dem på en mörk och sval plats. Sent planterade lökar kommer upp lite senare på våren.

Plantera tulpaner

Plantera tulpaner – hur vill de stå

Plantera tulpaner gör man i väldränerad jord, eftersom de ruttnar om de står i ständig fukt. Använd gärna lökjord eller sandig jord blandad med benmjöl, som ger lökarna de bästa förutsättningarna att klara vinterkylan och gör dem mindre känsliga för svampangrepp. Vill du ge tulpanlökarna en extra näringskick, så ska du gödsla med lite blodmjöl på våren innan blomningen börjar. Det ökar även chanserna att tulpanerna bildar sidolökar och därmed förökar sig. Plantera inte tulpaner som blir höga och resliga där det är kraftigt vindfång. På utsatta platser väljer man med fördel en lägre tulpan

Plantera tulpaner

Hur planterar man

Plantera lökarna med den spetsiga änden uppåt, men de kommer att växa och blomma även om man råkar plantera dem upp och ner, dock lite senare. Plantera gärna fleråriga tulpaner intill sent vaknande perenner som kommer att dölja tulpanens vissnande blast på försommaren. Alternativt planterar man i en lökkorg och kan flytta de vissnande tulpanerna till en undanskymd del av trädgården.

Gör en grop i jorden och plantera löken på ett djup av 2-3 gånger lökens höjd. Sätt lökarna i grupper om 5-10 stycken för att skapa färgklickar i trädgården och få en fylligare rabatt. Man kan förlänga fägringen i tulpanrabatten genom att plantera lökarna på olika djup och vidare vända vissa lökgrupper upp och ner, eftersom de då tar olika lång tid på sig att komma upp. Vattna i samband med planteringen för att stimulera rotbildningen. Skulle våren vara torr kan du även behöva vattna då. Under hösten kan du använda höstlöven på marken för att täcka din plantering och ge extra skydd. På vintern lägger sig snön som ett skyddande täcke.

Plantera tulpaner

Driva tulpanlökar i kärl

Om man inte har plats i rabatterna, eller kanske behöver ha uppsikt över de glupska rådjuren kan man pröva att plantera tulpanerna i en låda eller kruka med sandig jord. Denna ställs ut under hösten för att ge lökarna den kyla de behöver. När vintern sedan kommer ställs de frostfritt och skyddat från möss. Till våren ställs krukan ut i växthus eller uterum för att börja blomma. Vattna tulpanerna när det ser ut att börja torka på jordytan. Är det mycket mörkt, kan du ha extraljus för att tulpanerna inte ska bli bleka och färglösa

Så blev tulpaner populära