Plantera rosor

plantera rosor

Att plantera rosor är rätt i varje trädgård. Det finns ett stort antal fina rosor att välja från för alla växtställen eller smaker. Här guidar vi dig till hur du hittar rosen som passar perfekt i din trädgård. Sorter som klättrar, brer ut sig i en rabatt eller belönar dig med både fägring och en ljuvlig doft. Plantera rosor hemma hos dig!

Det går att dela in rosor i tre grundläggande växtsätt. Detta är på inte en systematisk indelning, utan mer en praktisk indelning med fingervisning om vilken skötsel sorten vill ha.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Rabattrosor - lägre fina rosor​

Rabattrosor blir sällan högre än 100 cm och växer uppåt med styva kraftiga stjälkar. Många blommar hela sommaren, eller gör en paus och blommar åter på sensommaren. Putsa bort vissna blommor för att stimulera återblomning. Dessa fungerar också i stora krukor. Fina sorter att ta en närmare titt på när du ska plantera rosor:

plantera rosor

Buskrosor - fina rosor med form

Buskrosor är fina rosor som blir ungefär 100–200 cm höga och vanligen lika breda. Till de gammeldags buskrosorna hör alla rosor som uppkommit tidigare än år 1867. De blommar i regel endast en gång och är vanligen låga, doftande och något glesa. Moderna buskrosor är mer förädlade. Många är remonterande, vilket betyder att de blommar en gång i juni-juli och sedan en gång till på hösten, eller ständigt blommande. Till denna grupp räknas även marktäckande rosor. Fina sorter att ta en närmare titt på:

Klätterrosor - riktigt fina rosor

Klätterrosor har längre och vekare grenar som ibland kan bli flera meter. Ofta är gränsen till buskrosor oskarp och de flesta klätterrosor fungerar bra som buskrosor. I England delar man in klätterrosorna i ramblers som kräver stöd för att växa upprätt och blommar på fjolårsskotten, och climbers som har ett kraftigare växtsätt och blommar på årsskotten. Fina rosor att ta en närmare titt på:

Plantera rosor steg-för-steg

  1. Sänk ner rosen i en hink med vatten 10 minuter innan plantering
  2. Gräv en grop som är 50 cm djup och 50 cm bred att plantera rosen i
  3. Köp färdig rosjord eller blanda jorden med kompost, grov sand och lite torv. Lägg grus underst i gropen och fyll på med jord för bättre dränering
  4. Sätt ner plantan, så att ockuleringsstället hamnar 10 cm under marknivå. Ofta ser du inte detta på en krukodlad ros, men sikta på att sätta krukans jordnivå 10 cm under marknivå.
  5. Fyll på med jord, tryck till med händerna runtom.
  6. Vattna så att luftfickor försvinner.

bästa trädgårdsboken

Roshandboken : allt om sorter, plantering och skötsel

I den här praktiska handboken delar rosexperten David Carlson med sig av sina tips och visar i sju steg hur man får till sin rosenträdgård. Alla kan lyckas med trädgårdens drottning – både i villaträdgården och på balkongen.