Pion – alltid fin i rabatterna

pion

Pion finns i runt trettio olika arter i allt från småväxta plantor till halvbuskar. De är en riktig favorit som funnits med sedan mormors tid och ibland kallas för “blommornas konung”. I pionen får man både praktfulla blommor, ljuvliga dofter och gröna frodiga blad som fyller upp rabatten fint. Pionen sägs ofta vara krävande, men i själva verket är det enkelt att lyckas med sina pioner om man planterar dem där de trivs.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Pion i många sorter

För pion finns ett brett utbud att välja på med olika färger på blommorna, varierande växtsätt och med eller utan en parfymerad doft. De flesta pioner blommar i maj och juni beroende på i vilket läge de planterats, men till midsommar är i regel pionsäsongen över i de södra delarna av landet. Några av pionerna som växer som en buske kan blomma om i september och även bladen blir vackert röda under hösten.

Pion i form av buske

Paeonia är det vetenskapliga namnet för pion, men vanligtvis pratar vi om buskpioner, örtartade pioner eller hybrider. Buskpionerna är precis som det låter en buske som inte fryser bort mellan säsongerna. Dessa har sitt ursprung i Kina och kallas också trädpioner eftersom de har en förvedade stam. På hösten fäller de sina löv. På våren kommer de tillbaka och får sedan sällskap av magnifika blommor som är rosa, röda, vita eller gula. Under bra förhållanden blir busken ca 2 m hög.

pion

Pion som en återkommande perenn

En örtartad pion kommer tillbaka år efter år, men fryser ner över vintern. På våren kommer de med små späda skott igen och under sommaren blir de upp till en meter höga. Dillpionen har sitt ursprung här i Europa, medan de oftast förekommande luktpionerna härstammar från Asien. Som namnet antyder har lukt- eller doftpionerna en parfymerad doft som lockar både oss och insekter. Vanliga och populära sorter är ’Sarah Bernhardt’ och ’Festiva Maxima’

Dagens pion är ofta en hybrid

Över tid har man i plantskolorna korsat olika arter vilket gör att många av dagens älskade sorter är hybrider. Med andra ord korsningar mellan olika vildarter som kombinerats för att ta fram de egenskaper vi vill ha i våra trädgårdspioner. Vanligt förekommande i våra trädgårdar är bondpionen som odlats här länge och även kallats “fattigmanros”. Den är utmärkt just till att antingen njuta i rabatten eller plocka in till en magnifik bukett. En populär bondpion är ’Rubra Plena’.

Pion har funnits med länge

Pionen har som sagt odlats länge och utöver prydnad i trädgårdarna har den också använts som läkeört. På medeltiden använde man den i medicinskt syfte, medan den sedan 1600-talet och framåt blivit ett uppskattat prydnadsinslag i trädgårdarna. Beroende på sort blir plantorna mellan 60 cm och två meter höga. Blommorna varierar i storlek från 5 cm ända upp till storleken av en rejäl middagstallrik. De blir ett riktigt mäktigt inslag i rabatten och många sorter lämnar betraktaren överraskad med en exklusiv doft.

Formen på blomman kan vara enkel, dubbel eller helt fyllda. Några kallas japanska i formen och andra beskrivs som anemoneblommande. Under sommaren samlar pionen näring i sina knölartade rötter för att kunna komma åter efter en vinter i vila. Plantera pioner som är barrotade och i vila i september. Krukodlade pioner kan planteras närsom.

 

Välj rätt växter till trädgården