Pion i bukett är en riktig favorit

Pion i bukett är något av det underbaraste som finns. Lagom till mors dag kommer blommorna på snitt i butik. På försommaren skördar du så klart egna pioner i trädgården. Doften, utseendet och de bulliga buketterna – allt är älskvärt när det gäller pioner!

pion i bukett

Kanske är det pionens bulliga form och stora blommor, ofta i romantisk rosa eller vitt, som gör den så uppskattad. Just det mjuka runda i en blomma tilltalar oss och många har härliga försommarminnen förknippade med just pion i bukett. Dessutom är den väldigt vacker i alla stadier – från en hårt knuten knopp, ända tills den fullkomligt exploderar och tappar kronbladen ett efter ett.

Plantera egna pioner

Passa på när det är säsong

Eller är pionen kanske så speciell för att den är en utpräglad säsongsblomma som vi får längta efter hela året? Visst skulle vi kunna hitta växthusodlade exemplar på hösten, men vi behöver betala hundra kronor per blomma är inte ens den största av pionentusiaster intresserad av att köpa. I butiken kommer de första pionerna på snitt lagom till mors dag. I trädgården får du vänta ännu lite längre på blomning, men även där är pionsäsongen över redan i slutet av juli. Underbart är kort!

Pion blir underbar i bukett

En enda maffig pion är såklart läcker alldeles för sig själv, men vem vill inte ha ett jättefång pion i bukett? Massor med stora fluffiga blommor, blandade med runda knoppar, och därtill grönt från trädgården eller gräs från ängen. Det finns så mycket snyggt man själv kan plocka och kombinera pionerna med. Pionen i sig är lugn i sin runda form, så den tål massor av sällskap. Liksom många andra blommor blir den vackrast tillsammans med annat som står i blom runt samma tid – lövkoja, hortensia och daggkåpa. Förutom att färgskalorna ligger nära varandra i växter som är i säsong samtidigt, så passar de ihop rent känslomässigt för oss. Det är en bra tumregel att ha med sig till buketter och dekorationer, att olika former eller färger framhäver varandra bättre.

Så här sköter du din pion i bukett

Förutom att pionen är bedårande vacker, så är den också en lätt snittblomma som inte behöver så mycket ompyssling. Stjälkarna är varken riktigt hårda eller mjuka, så det räcker att de får en liten sned snittyta och ljummet vatten. Men som alltid måste snittet vara rakt igenom stjälken, så att den stora blomman kan dricka ordentligt. Omkring en vecka kan pionen stå om du byter vatten och snittar om varannan dag. I butiken är de noga med att byta vatten varje dag och diska alla vaser varannan, för att alla blommor ska vara i toppskick. Hemma hinner du kanske inte så ofta, men du kommer att märka att hållbarheten blir längre om vattnet aldrig blir grumligt.

Det gör också stor skillnad att sätta alla blommor svalare under natten. Vill du hjälpa en knopp att slå ut, så får vasen däremot stå kvar i rumstemperatur. Ingen vill att en vacker bukett ska blomma över, och med ett vattenbad får du ett par dagars njutning till. Vare sig buketten nickat, eller om regnet gått hårt åt pionerna i trädgården, så kan du klippa av dem kort och låta dem flyta runt på en vattenspegel. Samma sak funkar på andra blommor, och du får njuta lite längre.

TIPS! Köp inte hårt knoppiga pioner i butik. Det finns en risk att de inte slår ut utan torkar istället.