Pelargon för alla


Pelargon är en av våra mest folkkära växter och fungerar perfekt som krukväxt både ute och inne. Lär dig mer om alla sorter som finns att välja på

pelargon

Det lär finnas uppemot 25 000 olika korsningar framtagna, men intresset är också stort för de mer udda och ursprungliga sorterna av pelargon. I sin vilda form kommer pelargonen från savannen i södra Afrika där somrarna är varma och torra. Pelargon växer som en buske med tjock stam och kraftiga rötter. Dessa är utvecklade för att kunna lagra vatten inför torrperioden under vintern. Därav pelargonens behov av att gå in i en sval, torr och ljus vintervila om man vill spara sina plantor över tid.

Välj rätt växt till trädgården

Pelargon togs med från Sydafrika

Den första pelargonen kom till Europa under 1600-talet med Ostindiefararna, handelsfartygen som gick till Indien. På den långa resan stannade man i Kapprovinsen i Sydafrika för att bunkra mat och vatten under vägen. Uppenbarligen var det några av sjömännen som fattade intresse för växten och plockade med sig frö och plantor. Intresset blev stort för den både doftande och vackert blommande pelargonen hos europeiska botaniker. Under 1700-talet gick det många insamlingsresor för att hämta frön och sticklingar som sedan skulle dras upp på hemmaplan.

pelargon

Pelarg betyder stork

Namnet pelargon kommer från grekiskans pelargos som betyder stork, då fröerna påminner om små storknäbbar. Carl von Linné klassificerade först in pelargonerna i familjen av nävor Geranium, men 1788 fick de ett eget släkte Pelargonium. Då hade den kommersiella odlingen kommit gång och dessa skönheter spreds. 1800-talet räknas som pelargonens glansperiod, men under första hälften var det främst slott och herrgårdar som kunde övervintra pelargoner i sina orangerier. När det sedan under den senare delen av seklet blev vanligt att odla krukväxter på fönsterbrädan, så blev pelargonen snabbt älskad i stugorna. Därefter har framtagandet av nya sorter gått på högvarv.

Vanligaste sorterna av pelargon

De vanligaste plantorna som vi använder som färgstarka sommarblommor är olika korsningar av zonalpelargonerna. Men det finns också många andra sorter, och intresset att antingen samla eller bara njuta av pelargonernas mångfald tycks hela tiden öka. Det roliga med pelargoner är att vissa lockar med blommande skönhet och andra med sin väldoft. De har genom tiderna dessutom kommit att användas både i läkesyfte och som smaksättning.

pelargon

Pelargonblommornas form

De vilda arterna av pelargoner har nästan alltid fem kronblad i en enkel blomma och färgen varierar från blekgult till mörkt purpur. Bland de framkorsade är det framförallt alla nyanser av den röda färgskalan som sträcker sig ända till ljust lila och med vita inslag. Blommornas form har sedan blivit de mest fantasifulla genom korsningar. De beskriver man som allt från halvdubbla och dubbla, till kaktus-, rosenknopps- och tulpanblommande.

Pelargon som doftar

Doft är ett annat karaktärsdrag som lockar pelargonälskare, men hos den här växten är det inte blomman utan bladen som utsöndrar de mest varierade aromer. Nästan alla pelargoner luktar mer eller mindre gott när man rör vid dess blad och frigör dess eteriska oljor. De som vi kallar doftpelargoner odlar man för bladen snarare än blommorna. Aromerna kan man beskriva som bland annat ros, citron, kokos eller till och med Coca Cola.

Genom tiderna har man även kallat dessa för läkepelargoner då man kan använda dem som smaksättning åt välgörande te. Dessutom kan de hålla getingar och mygg på avstånd. En klassisk doftpelargon är ‘Dr Westerlunds hälsoblomma’ som man använde på sjukhus och fattighus för att fräscha upp rumsluften. Pelargonen är med andra ord en mångsidig växt och de flesta kan hitta en sort som tilltalar antingen ögat eller luktsinnet. Den finns att hitta på alla ställen där man säljer sommarblommor och blommar hela sommaren utan särskilt mycket skötsel utöver vatten och näring.