Odla groddar med superkrafter för hälsan

odla groddar

Så här på vårvintern skriker både kropp och själ efter vitaminer och grönska. Då är det dags att plocka fram frö och odla groddar med superkrafter för hälsan.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Odla groddar från frö

Det stora finns ofta i det lilla och just så är det med fröer och deras livskraft. Med hjälp av en blötläggning vaknar de till liv och inom allt från ett par dagar till ett par veckor har du spirande grönska att skörda. Den lilla svansen som sticker ut när groddningsprocessen startar är början på plantans liv. Den är full med vitaminer, mineraler, enzymer och livsviktiga fettsyror som gör gott i vintertrötta kroppar.

Odla groddar för att lägg apå mackan, blanda som smaksättning i sallad eller lägga till närodlad grönska på middagstallriken. Odlingssäsongen är i full sving och fortsätter så länge du vill!

Gör så här – odla groddar

Alla sorters frö blötlägger du för att få igång groddningsprocessen när du ska odla groddar. För mindre frö räcker ett par timmar tills de visar tecken på att ha vaknat till liv. Du ska då skölja dem ett par gånger i rent vatten och sila av. Riktigt små frö som alfalfa och rättika kan du lägga direkt på ett fuktat hushållspapper och sedan spraya för att konstant hålla dem fuktiga. Lite större frö lägger man med fördel i en glasburk med ett nät över öppningen. Ställ svalt och skuggigt och skölj ett par gånger om dagen tills groddarna är färdiga.

odla groddar

Gör så här – skott

Sockerärt, kikärt och solrosfrön blir till krispiga skott som du kan klippa av till serveringen. Lägg fröet i blöt i upp till ett dygn, skölj i rent vatten och lägg sedan på fuktad såjord. Såtrågen ska stå soligt och jorden ska du hålla jämt fuktig. Efter ca två veckor är skotten klara att skörda för att lägga i sallader eller att använda som grönt på mackan. Du kan använda vanliga torkade gula ärter , men påsfrö till sockerärt blir både smakrikare och vackrare.

Groddar – växtkraft på fönsterbrädan

Bästa sorterna - odla groddar med superkrafter

För små spänstiga små groddar som är klara på några dagar passar alfalfa, quinoa, broccoli, linser och mungbönor. Gott på mackan!

Sockerärter och solros blir långa spänstiga skott med rejäl grön smak och som platsar i salladen.

För en god kryddig smak med bett och för att använda som smaksättare passar rättika, rädisa och krasse.

Snygg färg för tallriken blir det på rödbeta, svart quinoa och blodamarant.

Rädisfrö, amarant och bladrädisa kan du också dra upp på såjord till späda babyleaves för en sallad.

Odla ätbart inomhus

Bra böcker om att odla groddar

Groddar och skott: framtidens mat

utgiven 2020 av Jonas Bendroth och Annika Christenssen

odla groddar

Groddar, skott & mikrogrönt

utgiven 2016 av Lina Wallentinsson

Förvaring av färdiga groddar

Allra bäst är att bara dra lite groddar åt gången och istället starta nya satser med jämna mellanrum. Om groddarna behöver förvaras ska de ställas i kylen och sprayas med jämna mellanrum. Lukta och smaka alltid på groddar som förvarats, så att de fortfarande är bra. Skölj av innan servering för att få tillbaka spänsten. Om de börjat bli bruna i topparna ska de kastas.