Odla ätbart inomhus


Det kliar i odlarfingrarna och vi längtar efter egna grönsaker. Smygstarta ett miniatyrköksland på fönsterbrädan och odla ätbart inomhus redan nu.

odla ätbart inomhus
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Så fort dagsljuset återvänder och köksfönstret åter är ledig efter utstädade adventsljusstakar, är det dags att ta fram fröpåsarna och odla ätbart inomhus. Vårens lunchtallrikar kommer att bli så mycket nyttigare och aptitligare med nyskördade bladgrönsaker, och en liten örtagård på fönsterbrädan piffar upp middagsmaten.

Det finns fler grödor än man tror som både snabbt och villigt levererar vitaminer och goda smaker året om. Förstärk frösådderna med några skott och ta tillvara vitlöksklyftorna som legat lite för länge i svalen. Inom ett par veckor skördar du dina egna vitaminbomber, och får en föraning om allt härligt som komma skall under den nalkande trädgårdssäsongen.

Späda sallatsblad

Ruccola, plocksallat och bladrädisor gror alla snabbt på fat och du kan skörda dem redan efter ett par veckor. Perfekt att odla ätbart inomhus. Använd ett vidare fat som rymmer ett jordlager på ett par centimeter. Lägg näringsrik krukjord i botten och ett tunt lager såjord överst, där strör du ut fröna och täcker över. Håll fuktigt med sprayflaska tills plantorna kommit upp och vattna sedan vid behov. För längre skörd fyller man på med en andra omgång frö när de första kommit upp en bit.

odla ätbart inomhus

Krispiga skott – odla ätbart inomhus

Ärtskott, solrosskott och kryddkrasse är alla perfekta att dra upp på fönsterbrädan. Använd dem som grönt och smakrikt inslag på tallriken eller smörgåsen. Till skillnad från groddar behöver skotten jord och solljus för att växa till sig. Principen är annars densamma att man väcker frö till liv genom att blötlägga dem. Skölj några matskedar frö eller ärtor (gärna utsäde till sockerärtor för bästa smak) och lägg dem sedan i vatten över natten. Sila av och lägg dem på ett 2 cm tjockt lager krukjord. Täck över med plastfolie för att bevara fukten och spraya sedan varje dag. Ta bort plastfolien när skotten kommit upp och efter 1-2 veckor är de färdiga att skörda med sax.

Läs också om groddar på fönsterbrädan

Odla ätbart inomhus – knölodlade skott

Man kan även gro gräslöksliknande skott ur lökar för att använda som smaksättare. Vitlök, gul- och rödlök fungerar bra och ger en pikant smak. Vanlig lök kan du ställa i ett hyacintglas för att så småningom skjuta skott i toppen. En vitlök delar du i klyftor som du sätter med toppen upp precis under ytan i en kruka med jord. Fukta regelbundet och efter ca två veckor kan man börja skörda med sax. Gott i sallader eller klippt över potatismos.

odla ätbart inomhus

Rädisor i vårsolen

Som en av de snabbaste och enklaste grödorna i kökslandet går det till och med att lyckas med krispiga rädisor inomhus under de tidigaste vårmånaderna. Ta ett lite djupare fat och fyll med ett minst 5 cm djupt lager näringsrik kruk- eller planteringsjord. Överst lägger man ett tunt lager såjord och myllar ner rikligt med rädisfrön. När fröerna gror och växer till sig kommer de att stå för tätt, men då är det bara att gallra och använda de överflödiga bladen i sallad. Se till att fatet står ljust och vattna regelbundet, så kan du skörda smakrika rädisor efter någon månad.

odla ätbart inomhus

Odla ätbart inomhus med en liten örtagård

Kryddor trivs på fönsterbrädan året om och med vårsolen i annalkande är det läge att så från frö. Basilika i alla sina former ger både smak och vackra färger. Persilja och koriander är andra kryddor som är trevliga att ha färska till hands. Det går bra att bredså frö direkt i en kruka näringsrik krukjord och bara lägga ett tunt lager såjord överst, där de små fröna myllas ner strax under ytan. Vattna, täck med plastfolie och håll fuktigt tills de första bladen tittar fram. Då tar man bort plastfolien. I synnerhet basilikan vill ha en temperatur på minst 15 grader, men alla frö gror fortare i högre temperatur. Se till att hålla jorden fuktig, men inte blöt under hela odlingsperioden. Du kan i regel börja skörda efter en månad.