Mördarsnigel vill vi inte ha!


Mördarsnigel har blivit en plåga i trädgårdarna och de ger sig på både blommor och grönsaker. Vilka metoder är effektivast för att bli av med dem? Gör det någon skillnad att föra krig mot dessa glupska besökare?

Mördarsnigel

Inför varje säsong har vi glömt av dem, men nu är det dags att kavla upp ärmarna och se till att få ha trädgården ifred från mördarsnigel. Ju tidigare om våren man börjar bekämpningen, desto större chans är det att få ha fägringen i fred. Först måste man lära sig känna igen en mördarsnigel, eller den spanska skogssnigeln, Arion lusitanicus, som skadegöraren egentligen heter. Den snarlika inhemska skogssnigeln ska man däremot vara rädd om. Den gör sällan skada och är en viktig del i ekosystemet som föda åt bland annat igelkottar. Mördarsnigel blir 7-15 cm lång och är oftast mörkt brunröd, med andningshål på främre delen av manteln. Även skogssnigeln kan vara brun, men är inte lika slemmig och glupsk, och brukar inte förekomma många på samma ställe.

Spana och klipp mördarsnigel

Det förmodligen effektivaste sättet att hålla antalet sniglar i trädgården nere är att manuellt plocka eller klippa sniglarna i två delar. Använd en sekatör eller sax och klipp precis bakom huvudet, så dör snigeln omedelbart. Gå rundor både morgon och kväll när det är svalt och fuktigt och sniglarna är som mest aktiva. Mördarsnigeln har fått sitt öknamn för att den är kannibal och äter sina döda artfränder. Ligger den döda snigeln kvar, kommer den snabbt att locka fram fler individer ur gömställen, så gå ett andra varv. Plockar man sniglarna istället för att klippa, så är det skonsammaste sättet att lägga dem i frysen i en dubbel plastpåse där de dör.

Välj rätt växter till trädgården

Gillra en fälla för mördarsnigel

Om man reser bort eller tröttnat på att jaga sniglar är en fälla ett alternativ. Öl är effektivt för att locka till sig mördarsniglar. Gör en grop och ställ ner en skål med öl som snigeln faller ner och drunknar i. Kom ihåg att tömma med jämna mellanrum, då de snabbt kan bli många. Hortus erbjuder en giftfri snigelfälla Snail Jail. Ett annat sätt är att lägga något som lockar dem, en frukt eller grönsak under en upp-och-nedvänd kruka eller hink. På kvällen går du dit och klipper de som samlats.

Mördarsnigel

Vattna ut nematoder mot mördarsnigel

Nematoder är en mikroskopisk rundmask som parasiterar på mördarsnigeln. Det är dyrt att köpa preparatet, men ett effektivt alternativ som man bekvämt vattnar ut. Nemaslug är ett av flera som är specialinriktat på mördarsniglar och skonar andra sniglar. Det fungerar genom att de mikroskopiska maskarna infekterar mördarsnigeln som slutar äta och dör efter ca en vecka. Nematoderna förökar sig inne i snigeln och snart kryper en ny generation ut. Preparatet är ofarligt för människor, växter och andra djur

En avskräckande barriär mot mördarsnigel

Trots att de är slingriga och slemmiga själva vill mördarsniglarna ha stadigt underlag när de tar sig fram. Att göra en barriär som den inte tar sig över kan vara räddningen för grönskan i odlingslådorna. Antingen smetar man såpa på utsidan av lådan så den blir hal, eller så hänger man ett sladdrigt material som fiberduk över kanten. Fäst duken i ovankant och häng gärna i ett par tyngder, så att den strävar nedåt. Snigeln tar sig inte över, samma sak gäller för specialgjorda stålkanter i vinkel som man kan sätta på sina pallkragar, eller tejp av koppar som sniglarna inte vill komma i närheten av. Med Hortus Snail Fence kan man man skapa en elektrisk effekt som sniglarna inte passerar.

Snigelfritt

Ett annat preparat att sprida ut är snigelpellets som går under en rad olika varunamn. De blåaktiga kornen består av järnsulfat och smaktillsatser som sniglarna gillar. De är effektiva både mot mördarsnigeln och den ofta lika glupska åkersnigeln. Pellets strös runt planteringarna och sniglarna äter dem. Dessa gör att de känner sig mätta och drar sig undan för att sedan dö av svält. Behandlingen bör sättas in så fort man ser sniglar på våren, eller när det finns ätskador på växterna. Den sägs vara skonsam mot fåglar, skalbaggar, daggmaskar och igelkottar, men måste fyllas på efter regn.

Andra metoder mot mördarsnigel

Det finns många andra sätt att stoppa sniglarnas framfart, men gemensamt är att man måste vara ihärdig och börja redan tidigt på säsongen när man ser den första individen. Sniglarna går inte gärna över strängar av kalk, salt, aska, krossade kastanjer eller kaffesump. Men barriärerna behöver förnyas ofta för att ha effekt. Det finns också färdiga skumplastremsor med salt att köpa. Man kan hägna in sina värdefullaste plantor med små elstängsel. Kan man ha myskankor äter de snabbt stora mängder mördarsniglar, men lämnar tyvärr kladdig ankskit över hela trädgården.

Ta inte hem nya

Om du lyckats hålla en snigelinvasion stången gäller det att inte ta hem nya. Har du köpt växter på en plantskola eller växtmarknad, kolla att det inte sitter en liten fripassagerare på undersidan av krukan eller klumpar av små ägg i jorden. Vill man vara riktigt försiktig håller man den nya växten under specialbevakning i två månader.