Hortensia skötsel och plantering

hortensia skötsel

Hortensia skötsel kräver lite jobb, men växten kommer att belöna dig rikligt med underbar blom på praktfulla buskar. Visste du att färgen på blomman är beroende av vilken jord plantan planteras i? Dessutom måste du vara noggrann med att busken inte står för torrt och vara redo att vattna under sommarens varmaste veckor.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Hortensia skötsel - bästa tipsen

Eftersom de flesta hortensiasorter har höga krav gäller det att välja placering med omsorg. Bortsett från den tåliga klätterhortensian vill de stå svalt i halvskugga, men ändå få rikligt med ljus. Under träd brukar fungera bra för en framgångsrik hortensia skötsel. Jorden ska vara väldränerad, men hålla fukt med hjälp av hög mullhalt. Blanda i kompost vid plantering och var sedan noga med att fylla på varje säsong. När det är torrt behövs man vattning och om man inte vill påverka blomfärgen är uppsamlat regnvatten bäst. Det eftersom hårt kranvatten påverkar surhetsgraden i jorden. Hortensiorna är mycket näringskrävande och behöver gödslas om våren. Men även här gäller det att välja ett kalkfritt alternativ för att inte påverka blomfärgen i oönskad riktning.

Klätterhortensian sköter sig själv

hortensia skötsel

Klätterhortensian är som sagt mycket tålig och behöver inte alls samma sorts pysslande och omsorg. Det kan ta ett par säsonger innan den etablerar sig, men sedan drar den iväg på egen hand. Då kommer du snarare att behöva hålla efter den och klippa tillbaka. Klätterhortensian är ett utmärkt val för att dölja en ful brunn eller skapa en grön fond till dina perenner.

Hortensia skötsel - blå eller rosa?

hortensia skötsel

Mer än en trädgårdsägare har häpnat när den i butiken intensivt blå hortensian, på hemmaplan snart bytte skepnad till en rosa pralin. Framförallt trädgårdshortensiorna och även ett antal av de andra sorterna är starkt beroende av jordens egenskaper för vilken färg blommorna ska få. Det beror med andra ord på din hortensia skötsel och vilken ståndort du ger busken. En vit blomma förblir i de flesta fall vit, kanske med någon skiftning åt rosa.

Däremot styr jordens kemiska surhetsgrad huruvida den blå färgen behålls eller glider över i rosa. I vanlig svensk jord blir de flesta rosa eller röda och för att göra dem blå eller lila behöver man sänka jordens pH-värde. En början är att plantera sin hortensia i rododendronjord från butik och undvika kalkrikt gödsel.  Traditionellt har man sedan kunnat vattna med alun- och järnsulfatvatten, men av miljöskäl är dessa nu ifrågasatta. På marknaden finns i skrivande stund preparat som heter HortensiaBlå och Färga mig Blå att köpa.