Hortensia som snittblomma


Hortensia som snittblomma kan man njuta av ända från våren långt in på sena hösten. Hösthortensian är dessutom fantastiskt vacker när den torkar och blir ett snyggt stilleben när trädgården ligger i dvala.

hortensia som snittblomma

Hortensia som snittblomma ligger högt på topplistan under stora delar av året. Den är så magnifik och praktfull och kan användas på många olika sätt. Om den får allt vatten den vill ha är den tålig och står fint länge. Den kommer i så många olika färger, och med alla de små blomknippena får man mycket för pengarna.

Någon gång runt mors dag kommer den tidiga sorten i krukor i allsköns pasteller. Är du sugen på hortensia men inte på krukväxter går det bra att köpa blommorna i kruka och ta fram stora saxen. Stjälkarna blir lite kortare än på vanliga snittblommor, men det är tacksamt att använda de stora hortensiorna och blanda med blommor och grönt från trädgården.

I bukett är det inga problem om några av blomklasarna är i knopp – det ger bara snygga skiftningar. När hortensian sedan slår ut i trädgården är det inte någon större utmaning att binda en imponerande gå-bortbukett. Praktfullare blomma med mer volym får man leta efter, vare sig man har egna hortensiabuskar eller köper några stjälkar i blomsterbutiken.

TIPS! Hortensians vetenskapliga namn ”hydrangea” avslöjar att detta är en mycket törstig skönhet. Se till att den alltid har massor med vatten, annars hänger den genast surmulet med nacken

hortensia som snittblomma

Hortensia som snittblomma till formarbeten

Vill du göra lyckade formarbeten med hortensia som snittblomma får du vackert vänta tills det är dags för hösthortensian. Den brukar dyka upp i slutet på augusti, och man känner igen den på att blommorna har en mycket hårdare yta. De känns nästan vaxiga och den stora fördelen med hösthortensian är att den torkar på ett vackert sätt. När man tar vattnet ifrån hösthortensian torkar kronbladen och behåller sina mustiga färger i flera månader, till skillnad från sommarhortensian som slokar och skrumpnar när den gjort sitt.

Om du ska ha gäster en sensommarkväll kan du göra en krans eller ett gäng krukdekorationer som står fina och fräscha under kvällen. Glömmer man dem sedan när man dukat av. Då blir det en glad överraskning att hitta hittar dem vackert torkade nästa gång du ska duka till fest. En alldeles fenomenal finess med hösthortensian, som dess utom både är lätt att arbeta med och lockar med sina dovare höstfärger.

Hortensia på snitt till bukett

Höstbuketter av stora hortensiafång blir söta, och kan lätt stå fint i både två och tre veckor. Men det gäller att inte glömma att fylla på rikligt med ljummet vatten och att byta ofta. Ett smart trick för att lista ut hur mycket en blomma kommer att vilja dricka är att titta på hur mycket blommor och blad den har. Ju mer växtmassa desto mer vatten – hortensiorna kommer alltså att behöva massor med vatten. För att få den att stå lite längre kan man plocka av några av de gröna bladen, så blir den mindre törstig. Samma trick kan man använda när man plockar in syren eller blommor från andra bladrika buskar. Har hortensian väl slokat är det inte mycket som kan få den på humör igen.

TIPS! Plocka gärna hortensian som snittblomma i trädgården först precis innan den vissnar. Då kommer den att torka riktigt vackert, istället för att sloka