Hjälp i trädgården med rätt prylar


Trädgård ska vara njutning, men bjuder också på arbetsmoment som många av oss tycker är enformiga. På marknaden finns massor av tekniska lösningar som blir en bra hjälp i trädgården om du investerar en slant.

hjälp i trädgården
Artikeln innehåller affilitelänkar

Inför trädgårdssäsongen längtar vi efter både sol och grönska, men snart växer gräset i rekordfart och plantorna skriker efter vatten. Kanske hade du tyckt det var skönt att slippa släpa runt vattenslangen varenda kväll, eller ha möjligheten att åka bort ett par dagar utan att växthuset kokar? Med andra ord behöver du hjälp i trädgården. Robotgräsklipparna har blivit populära och syns numera flitigt arbetande i villaträdgårdarna, medan trädgårdsägaren ägnar sig åt annat.  Vi tipsar om lösningarna på hjälp i trädgården som friar upp tiden att istället pyssla med det du njuter mest av i trädgården.

Sluta släpa slang och få hjälp i trädgården

hjälp i trädgården

En torr sommar klarar de flesta trädgårdar sig inte utan stödbevattning om det ska blomma flitigt och gräsmattan ska förbli grön. Man kan bli förlåten för att svära över trädgårdsslangar som ska släpas runt, och ofta hinner växterna torka ut för mycket mellan punktinsatserna. På marknaden finns det ett antal bevattningssystem som erbjuder både jämn vattentillförsel, och bekvämligheten att slippa dra ut trädgårdsslangar eller flytta runt klassiska vattenspridare.

Sprinklersystem med pop-up-spridare är en smart lösning för gräsytor eller planteringar, och syns knappt när anläggningen inte är igång. Spridarna finns i olika räckvidd och höjd och du installerar dem med ett underjordiskt rörsystem till en vanlig vattenkran eller vattenpump. När det är dags att vattna poppar spridaren upp, och med tillägg av bevattningstimer eller sensorer kan anläggningen sköta sig själv medan du är bortrest. Fantastisk hjälp i trädgården!

Droppbevattning är bekvämt och ett effektivt sätt att minska den totala vattenförbrukningen genom att jorden långsamt och kontinuerligt får vatten. Avdunstningen blir mindre än vid korta insatser med slang och rötterna blir inte chockade. Droppslangar ovan eller under mark, droppspridare och munstycken finns i olika storlek och kapacitet för att passa vattenbehoven i rabatter, grönsaksland och krukor. GARDENA och HOZELOCK har kompletta paket som du monterar med snabbkopplingar och kan bygga ut till önskad storlek. Med avtappningsventiler klarar systemen även frost.

Lagom i växthuset – hjälp i trädgården

hjälp i trädgården

Lycka är ett växthus med egen gurka och solvarma tomater, men under högsommaren kan det vara ett riktigt sjå att hålla temperaturen lagom och jorden fuktig. Allt medan miljön inte heller få bli en fest för insekter och svampsjukdomar. Ventilation är a och o för att växterna ska må bra, och att glömma öppna fönster och dörrar en enda dag kan vara nog för att göra slut på den frodigaste av plantor. Automatiska fönsteröppnare är en billig garanti mot glömska, och kräver varken el eller batteri. Öppningstemperaturen är justerbar och fungerar genom att en vätska utvidgas i cylindern och lyfter fönstret när temperaturen stiger.

På bevattningsfronten finns ett antal dropp- och svettsystem som håller jorden lagom fuktig. Slangar eller droppmunstycken kopplas i serie och kan helautomatiseras med hjälp av en timer, eller en fuktavkännare som startar vattnet när det torkar upp i bäddar eller krukor.

Även på hösten och vårkanten kan man utmanas av temperaturen i växthuset, men då ofta av att den kryper för lågt nattetid. En automatisk frostvakt kan ställas in på lägsta önskade temperatur och kör igång uppvärmning när kvicksilvret kryper under denna.

Slippa klippa – hjälp i trädgården

hjälp i trädgården

Robotgräsklipparna har blivit en succé i villträdgårdarna och ökat markant de senaste säsongerna. De mindre modellerna börjar på ca 7000 kr, men har du en rejäl eller mycket kuperad gräsmatta är investeringen större. Initialt ska du lägga ut slingor för att klipparen ska veta hur den ska köra, och vad den ska undvika. Efter lite justeringar brukar trädgårdsägaren glatt kunna luta sig tillbaka och låta roboten göra jobbet. Dock kommer det fortfarande att finnas kanter kvar att trimma, precis som när du själv inte riktigt kommer åt med en vanlig gräsklippare intill murar och rabatter.

För att hålla kanterna snygga och undvika att grässtråna blommar och fröar av sig i rabatterna, är en grästrimmer ett utmärkt komplement. Väljer du en batteridriven modell av bättre kvalitet slipper du släpa på elkabel, samtidigt som dagens litiumbatterier har god driftstid. Många av de stora tillverkarna av batteridrivna redskap har nu dessutom insett finessen med att ha batterier som du kan använda i alla dina olika maskiner. Så när du investerar i en sladdlös trimmer kan det vara värt att fundera på att satsa på samma märke som du redan har borrmaskin och elektrisk häcksax från. På så vis har du ett gäng olika batterier att växla mellan, och behöver inte ta en oplanerad paus under laddning.

Vilken är bästa grästrimmern – läs vårt test

Hjälp i trädgården med rent i poolen

hjälp i trädgården

Liksom robotgräsklipparna poppar poolerna upp i villaområdena. Men förutom bad och skoj innebär poolen också en hel del arbete med rengöring.  Tills nyligen var en poolstädrobot en stor investering, men idag finns det också enklare pooldammsugare för några tusenlappar. Dessa enkla varianter kopplar du till poolfiltersystemet, så går de slumpmässigt runt i poolen.

Vill man ha en riktigt effektiv städrobot för poolen ligger priset på 10000 kr och uppåt. Förutom att hålla poolen ren och fräsch, så har dessa också inbyggda smutsfilter som gör att man slipper få ner smutsen i poolens filteranläggning. På sikt en besparing på filterpatroner eller filtersand. Beroende på modell letar sig roboten runt poolens botten och de dyrare varianterna klättrar och rengör även väggarna. Dessa drivs med el och har en behållare som tar hand om skräpet som sugs upp.

Att ha ett effektivt poolskydd, eller till och med ett flexibelt pooltak är också en god hjälp för att hålla rengöringsinsatserna på en görbar nivå. Dessutom kapslar det in värmen och minskar på eventuella uppvärmningskostnader.

Mer hjälp i trädgården

hjälp i trädgården
  1. Skymningsrelä, rörelsesensorer och appen Remotestick (styr belysningen genom din Smartphone) – tänder och släcker utomhusbelysning när den inte behövs
  2. Djurskrämma – håller rådjur borta från trädgården med ett högfrekvent ljud
  3. Kompostkvarn – finfördelar grenar till flis för rabattäckning eller komposten
  4. Roterande kompost – enkelt att blanda och vända komposten för snabbare nedbrytning
  5. Slangvinda med automatisk inrullning – finns med fjäderdriven eller batteridriven inrullning
  6. Lövblås – för att slippa kratta löv eller bara blåsa rent på stenlagda ytor
  7. Högtryckstvätt – effektivare tvätt av krukor och plastmöbler. Använd dock endast avsedd altantvätt för trädäck
  8. Ogräsbrännare – för att snabbt bekämpa ogräs i stenläggningar och på gångar
  9. Utomhushögtalare – ta musiken med till uteplatsen eller få sällskap i ogräsrensningen
  10. Teleskopisk elektriskhäcksax – för att fixa beskärningen utan stege

Välj rätt trädgårdsredskap