Groddar – växtkraft på fönsterbrädan

odla groddar

Med vårens första solstrålar börjar längtan efter egen skörd. Börja redan nu med snabba groddar, till bredden fulla med både smak och nyttigheter. Groddar och skott är ett enkelt och billigt sätt att få i sig färsk och näringsrik mat efter en lång vinter. Nu när det nästan bara finns kål och rötter att tillgå om man vill köpa närodlat enligt säsong, blir groddarna en guldgruva. Redan på bara ett par dagar blir de klara och är fräscha i en sallad tillsammans med fint strimlad vitkål, fänkål och en vinägrett. Eller klippta direkt på smörgåsen. Det finns oändligt många fräscha och roliga användningsområden för dina groddar.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Groddar på många sätt

Att dra fram egna groddar är lätt som en plätt och kräver inge specialutrustning. Först tar du fram glasburkar och tråg och blötlägger fröerna för att väcka dem till liv. Små frö som alfalfa skickar ut småsvansar efter ett par timmar, medan torra ärter kan behöva ligga i blöt upp till ett dygn. För det andra avslutar du blötläggningen och häller bort vätskan. Sist sköljer du ett par gånger med friskt vatten.

Rödbeta, rättika och bladamarant går exempelvis utmärkt att grodda till små blad direkt på fuktigt hushållspapper eller i en groddbox. De växer snabbt när du sprayar dem med vatten ett par gånger om dagen och är goda och vackra att toppa sallader med.

Större frö av alfalfa, quinoa och mungbönor är praktiska att grodda i en glasburk med en bit nät över mynningen. Skölj direkt i burken ett par gånger om dagen, och efter ca en vecka har små svansar vuxit ut. Ät hela som ett krispigt och smakrikt pålägg till smörgåsen, eller som ett grönt inslag på middagstallriken.

Bra böcker om att grodda

Groddar och skott: framtidens mat

utgiven 2020 av Jonas Bendroth och Annika Christenssen

odla groddar

Groddar, skott & mikrogrönt

utgiven 2016 av Lina Wallentinsson

Groddar och skott

odla groddar

Solros– och ärtskott blir en krispig liten planta som ger både smak och fägring. Efter blötläggning läggs fröerna på planteringsjord och vattnas med jämna mellanrum. Skotten skjuter upp efter dryga veckan och klipps sedan av med sax.  Ett billigt alternativ är att använda vanliga torkade gula ärtor från matbutiken, men sockerärtor på fröpåse blir snyggare med större blad och rikare smak.

För en grön smaksättare att klippa över maten passar vitlök utmärkt. Sätt ett par klyftor till hälften i jord, så skjuter de snart upp fin och smakrik blast.