Formklippning – urgamla knep


Stramt klippta häckar och buskar har förekommit så länge trädgårdar anlagts och nyupptäcks om igen för sin genialitet. Prova dig fram för att skapa både struktur och blickfång med hjälp av häcksax, gröna växter och formklippning.

Formklippning
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Formklippning ägnade man sig åt redan i det gamla Egypten och i det antika Grekland. Renässansens formstarka trädgårdar finns fortfarande till beskådan i Europa. Det finns flera sätt att använda formklippta växter både som blickfång och avgränsningar. Men framförallt bidrar de till att skapa en struktur och ett lugn i trädgården. I vårt klimat där växtligheten går in i vintervila hjälper formklippta växter till att fortsatt understryka former. Både med vintergrönska och när snön lägger sig ovanpå.

Under sommaren ger formklippta häckar stadga åt trädgården genom sin lugna grönska. De blir en kontrast och fond till blommor och starka färger. För att ögat ska kunna fokusera och bli tilltalat gäller det att hitta en balans mellan dessa strukturskapande delar och blomningen som ofta varierar från vår till höst. En vältrimmad barrväxthäck blir en fantastisk fond för en yvig perennrabatt. Till sist kan den ersätta både murar och plank som inramning och insynsskydd.

Formklippning

Sedan kan man välja att använda formklippning just för att dra ögat till en enstaka växt. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man formar sina växter till. Men enklast är att klippa klot, kuber, pyramider och pelare. Formerna går att skapa redan när växten är liten. Sedan får de växa och du håller efter dem över åren. Den vanligaste busken för formklippning har traditionellt varit buxbom . Dock finns det många andra växter som lämpar sig – tuja, idegran, myrten, liguster och järnek för att nämna några. Vilt växande i naturen finns vidare både hägg och vide som du kan forma med framgång.

Att fylla trädgården med geometriska former och långa raka häckar innebär onekligen att man skaffar sig en hel del extrajobb när det ska trimmas under säsongen. Men kanske kan man börja prova sig fram med att klippa häcken på ett annorlunda sätt i år med en mjukt vågformad överkant. Eller så köper man sig ett par tujaplantor när det är kampanj i plantskolan, och provar sig fram att få till olika former att sätta ut i rabatterna så småningom.

Formklippning

Forma buskar

Det krävs en hel del övning för att få in tekniken, men det är bara att börja med enkla former och utvecklas efterhand. Buxbom är en bra start och förlåtande om man går för hårt åt med saxen. Snart har den växt till sig igen och du kan börja om. Med alla växter börjar du med att titta på dess naturliga form för att hitta inspiration och se så att den fungerar till det du tänkt dig. Sedan klipper du lite i taget, tar ett par steg bort och tittar på helheten och viktigast av allt har inte för bråttom. Det går alltid att klippa lite till, men har man tagit för mycket går det inte att reparera på en gång.

Börja forma växterna när de är små och låt dem växa i rätt form. Varje år klipper du sin buxbom rejält till midsommar och trimmar sedan kontinuerligt en gång i månaden under säsong. Däremot ska man inte göra för stora ingrepp under sommarens varmaste dagar och komma ihåg att vattna för att växten inte ska bli brun i topparna. Känner man sig osäker kan det vara ett bra knep att forma hönsnät runt om busken så som man vill ha den och sedan bara klippa grenarna som sticker utanför nätet.

Vanligaste växterna att formklippa

Det viktigaste när man väljer växtmaterial för formklippning är att det tål frekvent klippning, har ett tätt växtsätt och helst inte växer alltför snabbt. Det senare för att man annars får klippa väldigt ofta för att hålla formen på växten. Buxbom och idegran som tillhör de mest använda alternativen, är dessutom vintergröna och därför flitigt använda för att ge trädgården struktur året om. För nybörjaren är de två, liksom liguster förlåtande alternativ eftersom de grönskar igen på avklippta grenar. Det gör att missar i klippningen reparerar sig över tid och man har en flexibilitet att ändra. Buxbomen klarar zon 3 och vissa sorter av idegran upp till zon 5.

Andra växter som med fördel kan formklippas är olika sorter av tuja och gran som är bäst för större och enklare former som pelare och pyramider. Här måste man vara lite säkrare i sitt formklippande eftersom det inte växer ut några nya skott på en avklippt gren eller stam. Det går inte att reparera misstag och när man väl tar av toppen på en planta, så blir det dess slutliga höjd. Det är viktigt att tänka på när man drar upp en häck och under de första åren måste låta topparna på tujorna förbli yviga om önskad höjd inte är nådd.

Bor man längre norrut än zon 5 är hagtorn, måbär och vissa tujor möjliga alternativ för formklippning.

Testa dessa också…

Det finns många andra växter som lämpar sig för formklippning. Allt från krukväxter till buskar och träd. Järnek och lagerhägg ser man ofta formklippt i England. I svenska trädgårdar anlagda på 70-talet lämpar sig mångfalden av barrväxter utmärkt för formklippning. Så ta fram stora saxen och ge dem en chans att visa vad de kan göra för trädgårdens formspråk.

Avenbok och bok formklipper vi gärna till täta häckar i tomtgränsen, medan fler borde prova på att forma sin fläder eller pil. De är båda extremt klipptåliga och kan tuktas i stort sett hur hårt som helst. I kruka passar myrten utmärkt att forma till dekorativa klot.

Formklippning

Verktyg och teknik

För lite mindre buskar som du ska klippa till individuella former som klot eller pyramider fungerar en manuell häcksax bäst. Man klipper hela ytor åt gången, men behåller ändå kontrollen och hinner med att titta på formen från olika vinklar. Till större släta ytor som häckar får man ta till den elektriska häcksaxen. Men spänn gärna upp lod och vågräta rep att förhålla dig till. Riktigt proffsiga trädgårdsmästare använder lod och mäter sig dessutom fram med vattenpass efterhand. En sekatör behöver du ofta för att jämna till de sista detaljerna man missat på vägen.

Det finns många knep att ta till för att klippa jämt över sina former. Om du valt en rundad form kan du börja med att klippa ett spår runtom. Just på den nivå ytan ska hamna. Gör sedan likadant i 90 graders vinkel, så att busken får ett kors uppepå. Med ledning av det klipper du sedan mellanpartierna. Det finns också hjälpställningar att köpa, eller så kan man göra formen i hönsnät och trä utanpå sin buske. Sedan klipper du bara kvistar som spretar ut ur formen.

Detaljer med formklippning

Om man vill klippa ut detaljerade former gäller det att jobba med en växt med tät förgrening som till exempel buxbom, idegran eller vintergrön liguster. Det ger mer flexibilitet än på andra växter där stam och grenar begränsar var man kan klippa. Men en tuja kan passa om man vill ha två former ovanpå varandra med en naken stam emellan. Då väljer du att klippa en boll på stammen där det finns ett kraftigt skott, samtidigt som grönskan får var kvar runt toppskotten och du kortar den först när det når önskad höjd.

Har du en yvig buske som du ska forma. Då kan det vara smart att använda grön tråd för att kunna leda och böja grenar och snöra ihop där det behövs. Det kan framförallt vara en teknik att använda om man vill bilda ringar, men sedan måste man naturligtvis vara försiktig tråden inte klipps av. Vill man ha en spetsig topp på en yvig buske binder man ihop skotten med tråd.

Glöm inte att även många klängväxter kan formklippas genom att hålla efter dem kontinuerligt. Markväxande murgröna kan tuktas hur hårt som helst och bli fina avgränsare och formgivare i trädgårdsrummen. Likaså kan småbladig murgröna och klätterbenved ledas in i en ställning som hindrar plantan från att falla isär, men snart täcks av grönskan som ska formas.

Välj rätt växter till trädgården