Hortensia i trädgården


En fin hortensia med sin skönhet gör sig lika bra i en lummig lantträdgård, som i en korg framför nyfunkisvillan. Dess latinska namn ‘hydrangea’ avslöjar att den är törstig som få. Men när den fått sitt vatten belönar den dig med riklig blom.

Hortensia
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Fin hortensia

Att prata hortensior kan vara något av en förvirrande affär. Då ser man antingen framför sig den klassiska trädgårdshortensian Hydrangea macrophylla. Eller så tänker på den större gruppen växter som inkluderar vipp-, sammets-, klätter– och flera andra sorters hortensior. 

Så att hitta en fin hortensia som passar till var trädgårdsstil är ingen match, däremot ställer den krav på både läge och klimat. Ljust eller halvskugga ska det vara, men i stark sol trivs den inte. Törstiga som få är de flesta, men för blött om fötterna får det inte bli. Trots dessa divalater är det lätt att falla för hortensian med sin långa sensommarblom, gigantiska blomklasar och frodigt gröna bladverk.

Fin hortensia för alla zoner

Eftersom blomningen sker på förra årets grenar är det svårt att få den ursprungliga trädgårdshortensian att hinna blomma en bit upp i landet. Då hela busken gärna fryser ner där om vintern. Däremot har kärleken till de överdådiga blomklasarna gjort att det över åren tagits fram en uppsjö av sorter. Där kan man få alla möjliga variationer på blommorna och njuta dem ända upp till zon 5-6 i sina fall.

Skötsel av din hortensia

 

Hortensia

Hortensia kom från Japan

Med sitt vilda ursprung i Japan kom trädgårdshortensian till Europa på 1700-talet. Det sägs att botanisten Philibert de Commerson namngav skönheten efter sin fagra fästmö Hortensia. Växtens latinska namn blev hydrangea macrophylla baserat på grekiskans ord för vatten hydor. Det ger en fingervisning om en ständig törst. Exemplaren som hämtades från den japanska ön Honshu blev buskar på uppemot fyra meter. Men i sin förädlade form är nu våra hortensior oftast mellan 1-2 meter höga och breder hellre ut sig i sidled.

Hortensia

Hortensia finns i två huvudtyper

Som ofta är det engelsmännen som bidrar med en ordrikedom för att dela in trädgårdshortensian i två huvudtyper. Baserat på blommans form pratar man om ‘mopheads’ för de bulliga blomklasarna. Medan ‘lacecaps’ (spetsmössa) har platta små blommor omgivna av en krans större blommor. Den traditionella trädgårdshortensian som ändrar färg efter jorden surhetsgrad och passar bra till häckar tillhör den första gruppen. Många av de nyare skira och lite mer romantiska sorterna tillhör den senare.

Använd din hortensia som snittblomma