Dahlia – en riktig långblommare


Dahlia kan du odla från frö. Men för att försäkra dig om en robust dahliaplanta med riklig blomning drar du upp från knölar på våren.

dahlia
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Driva dahliaknölar

Dahliaknölar kan man med fördel väcka redan inomhus i april för att få ett försprång. Då får du en knubbig planta att sätta ut. För platseffektiv förodling klipper man av toppen på en stor mjölkförpackning. Fyller på med ett lager blomjord, lägger i knölen och toppar med ytterligare ett par cm jord. Låt stå svalt och efter en dryg månad har du en dahliaplanta som letar sig upp mot ljuset. Den har då ett välutvecklat rotsystem.

Plantera ut din dahlia

Är du beredd att vänta lite längre på blomning sätter du knölarna direkt på växtplatsen efter sista nattfrosten. Plantera dahlia ca 10 cm djupt på friland, med ett plantavstånd på 50-75 cm beroende på sortens höjd. Har du däremot redan väckt knölarna inomhus är du nu några veckor närmare blomning. Då behöver du dock avhärda plantorna. Alltså gradvis vänja sig vid solen ett par timmar om dagen innan de planteras ut. Dahlia tål absolut inte frost, så ofta får man vänta till början av juni för utplantering.

dahlia

Dahlia i rabatt eller kärl

Om man planerar att ha sina dahlior i en kruka eller korg, så är det viktigt att välja välgödslad urnjord. I botten lägger du ett lager lecakulor för dränering. Dahlian blir tätare och knubbigare om du toppar när den är ca 15 cm hög. Då förgrenar den sig och får fler blommande stjälkar. Om du gallrar bland knopparna får du färre, men större blommor.

Odla egna snittblommor

Dahlia under säsongen

Passa noga med vatten och ge näring regelbundet under sommaren, då plantorna växer mycket kraftigt under en säsong. Oavsett om dahlian står på friland eller i kruka är det klokt att plocka bort vissna blommor. Passa även på att ta snittblommor till buketter, allt för att stimulera mer blomning. Högre sorter behöver du ofta binda upp mitt i sommaren. De första frostnätterna kan dahlian klara om den du täcker den med fiberduk. Men sedan ger den upp helt när temperaturen sjunker.

dahlia

Övervintring av dahliaknölarna

Om du ska spara knölarna till nästa år bör du sluta ge dahlian näring redan i september. När frosten tagit plantan är det dags att ta upp knölarna eftersom de inte kan övervintra i jorden i vårt klimat. Låt dem torka, ta bort gamla växtdelar och dela eventuellt stora knölar. Metoderna för förvaring är flera, men huvudsaken är att knölarna ligger frostfritt, mörkt och torrt. Efter ett tag kan man lägga på lite torvmull eller sand, men det får inte bli fuktigt.

Så planterar du tulpaner