Bygga sidobord

Bygga sidobord

Här får du steg-för-steg hjälp med bilder för att bygga sidobord, inklusive en komplett materiallista på vad du behöver. Vart än det behövs en avlastningsyta rullas lilla bordet fram – en extra fönsterbräda eller som loungebord på altanen. Så fram med verktyg och virke. Du bygger ihop sidobordet på en timme och efter att det är målat kan du använda det både ute och inne. Perfekt intill låga solsängar eller för att ge extra plats åt växter i kruka.

Bygga sidobord
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Det här behöver du – bygga sidobord

VIRKE:

Regel 45×70 mm: 2 st, längd 900 mm och 2 st, längd 260 mm

Planhyvlat virke 21×95 mm: 4 st, längd 900 mm

ÖVRIGT MATERIAL

Vinkelbeslag: 4 st 50×50

4 st hjul 100 mm (varav två bromsade)

Skruv

Färg – grundfärg och snickerifärg

Eventuellt ett fint sandpapper

VERKTYG

Kap, skruvdragare/borrmaskin och pensel

Börja med grundmåla – bygga sidobord

Bygga sidobord

Slipa först till de sågade ändarna med sandpapper om det behövs när du ska bygga sidobord. Måla sedan virket på alla sidor och låt torka innan du börjar montera.

Bygg ramen – bygga sidobord

Bygga sidobord

Sätt ihop reglarna (45×70) till en rektangel med vinkeljärn och skruv på insidan. Se till att långsidorna ligger utanpå kortsidorna, så att slutmåttet på ramen blir 900*450 mm.

Snickra bordsskivan – bygga sidobord

Bygga sidobord

Bordsskivan monteras av de fyra planhyvlade plankorna (21×95). Beroende på om du vill ha en slät eller grov finish vänder du plankorna med respektive sida upp när du ska bygga sidobord. Lägg ut plankorna efter eget tycke – här har de monterats med en ca 7 mm spalt emellan och får ett litet överhäng på sidorna. Förborra och skruva fast med två skruvar i vardera änden.

Montera hjulen

Bygga sidobord

HJULEN Monteras på undersidan av ramen med rejäla skruvar. Sätt de två bromsade hjulen på samma sida, så att du lätt kommer åt dem med foten när bordet är klart.

Måla – bygga sidobord

Bygga sidobord

Synliga ytor slutmålas med snickerifärg. Tänk på att välja en utomhusfärg om möbeln ska användas på altanen och då ska även undersidan målas för hållbarhet.

Tips – bygga sidobord

Bygga sidobord

Tips 1: Ska man sätta kaffekoppar på bordet kan det vara praktiskt med en slutlackad bordsskiva som går lätt att torka av.

Tips 2: Vill man ha en högre höjd på bordet finns det större hjul att köpa, eller så monterar man en kloss mellan hjul och ram.

Färdigt mått B 900 x D 400 x H 200 mm

Vilka redskap ska jag välja