Bygg en pergola och få ett härligt tak

bygg en pergola

Bygg en pergola som tak

För att få ett skugghus, bygg en pergola eller en pergolagång är konstruktioner som bidrar till känslan av att trädgården har ett tak. Definitionen av en pergola är parvis stolpar som binds samman av ett antal överliggare. Både på längden och på tvären och är du lite händig bygger du en pergola på en helg.

En pergola blir genast både vackrare och mysigare när de kläs med kraftigväxande klängväxter som till exempel blåregn, pipranka, vildvin eller klätterrosor. En pergola kan lätt bli väl dominerande i trädgårdsbilden, så se till att den passar ihop med trädgårdens övriga stil för att inte se malplacerade ut. En grönskande pergolagång längs med huset eller som leder ut i trädgårdens olika delar är mycket effektfull och ger en platt trädgård välbehövlig dynamik.

Bygg en pergola för mys och stämning

Pergola är italienska och betyder pelargång eller lövsal. Det som under antiken gjordes i marmor, byggs idag gärna med tryckimpregnerat virke och är ett lagom semesterprojekt för den händige. Placera gärna pergolan söder om huset, då hela idén med konstruktionen är att skydda från solen. I fullt söderläge får du den bästa skuggan från den heta solen när den står som högst mitt på dagen.

Virkesdimensionerna för stolparna bör vara åtminstone 100×100 mm och i synnerhet i de snörikare delarna av landet ska man tänka på att även balkarna och tvärträna ska klara en rejäl tyngd. Välj rostfria eller varmförzinkade skruvar och beslag som klarar fukt och inte bryts ner under tuffa väderförhållanden.

Stadig förankringen i marken är viktig, så gräv till frostfritt djup (minst 800-100 cm), bottna med dräneringsgrus för att förhindra tjälskjutning och gjut eller placera ut plintar med stolpskor. Kontrollera med vattenpass att samtliga är i våg.

Bygg ett planteringsbord

bygga en pergola

Såga stolparna till önskad höjd och glöm inte ta med infästningarna i beräkningarna, gör urtag överst där balkarna ska fästas. Sätt stolparna på plats i stolpskorna med hjälp av bultar, och montera sedan balkarna i urtagen.

Såga till och mät ut på balkarna var tvärträna (“taket”) ska fästas för en jämn fördelning. Fäst med vinkeljärn i balkarna. Plantera klängväxter som leds upp på stolparna och snart har du en härlig grön pergola.

Det behövs i regel inget bygglov för en pergola om den inte ska ligga mindre än tre meter från tomtgränsen. Kolla för säkerhetsskull med din lokala byggnadsnämnd innan bygget påbörjas och prata med grannarna om de berörs. Bygg en pergola som uppskattas av alla.

Växter till din pergola

För en medelhavskänsla i pergolan väljer du så klart ett vackert blåregn, eller vinrankor för att få den där riktigt sydländska känslan.Om du inte bo i de allra sydligaste delarna av Sverige, kan det vara bra att titta efter blåregnssorten ’Blue Moon’ som ska tåla zon 4 och baltiska staketdruvor som klarar ytterligare någon zon kallare. Andra fina växter att klä in pergolan med är klematis, kaprifol eller klätterrosor.

Bygg en pergola och i väntan på att dina växter ska skjuta fart kan du använda en genväg för skugga första året. Gör som man gör i medelhavsländerna och rulla ut en vassmatta över pergolataket och naja fast med ståltråd tills grönskan kommer på plats och skuggar.

Välja klematis