Blommor i maten piggar upp och förgyller

blommor i maten

Genom att använda blommor i maten som dekoration får du den tråkigaste rätten att genast bli mer aptitlig för ögat. Allt du behöver finns i trädgårdens rabatter och utekrukor.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Ringblommor i maten

Ringblommor ät mycket lättodlade från frön som du sår direkt i trädgårdslandet eller rabatterna. De gula eller orangea kronbladen är oerhört dekorativa att strö över allsköns mat, från ett par stycken ovanpå räkmackan till en hel drös över salladen. Har en lite mjukt bitter ton och fungerar även för att ge riset lite färg eller frysa in i isbitar till drinken.

Pensé eller viol på tallriken

blommor i maten

Violen växer vilt i skogsbryn och både blommorna och bladen är ätbar. Smaken är precis så som man minns från violpastillerna och passar bra ihop med syrliga smaker i maten. Penséerna som vi har i kruka på våren är en släkting till violen som finns i alla möjliga färger och storlekar. De har ingen smak och de små sorterna är mest dekorativa. Väldigt söta både på desserter och i en sallad med blommor i maten..

blommor i maten

Rosenblad blir fina till maten

Rosor har många av oss i trädgården och blommans kronblad är en utmärkt dekoration på tallriken. Så länge de inte är besprutade går bladen även utmärkt att äta. Smaken är som doften blommig och lite parfymerad beroende på sort. Smakmässigt passar rosenblad bäst i desserter, saft, sylt eller muffins. Men som dekoration passar de till det mesta – nyplockade eller torkade. Vill du kandera dem, så doppas de i äggvita och socker.

Indiankrasse - färgglada blommor i maten

Indiankrassen har en pepprig smak som passar perfekt som extra sting åt en efterrätt eller sallad. Dessa färgstarka blommor i maten i nyanser från gult till rött ger en underbar färg på tallriken. Även de gröna bladen kan ätas och indiankrasse är både vacker och lättodlad i trädgården. Se dock upp med kålfjärilslarven som älskar krasse, så att du inte får med den på tallriken. Blomman är effektfull att använda som dekoration till de flesta maträtter och kan även användas i kryddsmör till köttbitar från grillen.

Gurkört - små söta blommor i maten

blommor i maten

Gurkörtens små blå stjärnformade blommor är lätta att odla och smakar svagt av gurka. De piggar upp vilken sommardrink som helst och passar lika bra i en sallad eller potatissallad med bas av majonnäs eller creme fraiche. Blommorna vissnar ganska fort så man ska plocka dem bara alldeles strax före servering. För att njuta dem som dekoration i en uppfriskande drink lägger du en blomma i varje fack när du fryser in isbitar.

Läs mer om hur du dekorerar tårtor med blommor här

Gräslöksblommor i maten

blommor i maten

Även gräslöksblomman som slår ut ger en mild smak av gräslök och blir ett vackert lila inslag på tallriken. Prova i allt från soppor till dekorationer på smörgåsar eller smörrebröd. Även blomknopparna är ätbara och blir goda i en sallad. Med sina lila små bollar blir gräslökens blommor en härlig färgklick på middagsbordet. De är som allra godast när de precis har slagit ut, men de går att äta även senare. 

Solrosblommor i maten

blommor i maten

Från solrosorna får vi som bekant både olja och frön som äts torkade. Men du kan även koka blomknopparna och äta dem på samma sätt som du gör med kronärtskocka. Dessutom är blombladen ätbara och blir fina att strössla över en sallad.