Rätt trädgårdsredskap – så väljer du


rätt trädgårdsredskap
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Rätt trädgårdsredskap ska vara bra, göra trädgårdsarbete till ett nöje och hålla länge. Satsa på rätt storlek och god kvalitet, så blir även de tuffaste trädgårdsjobben kul.

Sekatör – trädgårdsmästarens bästa vän

Vare sig det handlar om att ta bort ett par överblommade rosor, eller klippa sig igenom en vildvuxen klätterväxt. Då måste sekatören ligga bra i handen. Välj en lite dyrare modell som finns i ett antal olika storlekar, liksom för både höger- och vänsterhänta. Likaså ska bladen vara utbytbara, så att man kan ta isär, slipa och så småningom byta till nya vid behov. Ett par gånger under säsongen bör man ta itu sekatören för att tvätta, slipa och olja. En topptrimmad sekatör gör jobbet enklare och växterna mår bäst av skarpa snitt som läker ihop snabbt. Sekatören är ett trädgårdsredskap att lägga en extra slant på för att få rätt trädgårdsredskap.

Formklipp dina växter

rätt trädgårdsredskap

De lite större grenarna – vilket är rätt trädgårdsredskap?

När det är dags att beskära frukt- och prydnadsträd blir grenarna för tjocka för sekatören. Då är det dags att plocka fram den kraftigare grensaxen eller grensågen. Den hopfällbara grensågen är en favorit bland våra trädgårdsredskap. När man balanserar på stege kan man förvara den hopfälld i fickan tills du ska den ska använda den. Den är lätt att parera in mellan tätsittande grenar. Med de vassa tänderna kan man få till ett välvinklat snitt. Lutningen på snittet ska alltid vara sådant att det inte blir en inkörsport för bakterier och virus.

rätt trädgårdsredskap

Plantera stort och smått – rätt trädgårdsredskap

Grävjobben är oftast de tyngsta och en bra trädgårdsspade är a och o när du ska plantera buskar och träd. Välj en stor och kraftfull spade för att få jobbet gjort snabbt. Men anpassa valet av rätt trädgårdsredskap efter hur mycket du orkar skifta i ett spadtag. På marknaden finns det lättare damspadar. Men man ska vara noga med att skaftet är tillräckligt långt för en bekväm arbetsställning. Likaså ska bladet ha bekväma kanter att sätta foten på för mer kraft. När du ska vända eller luckra jorden väljer du hellre en grep att arbeta med. När det är dags att sätta lökar eller mindre plantor väljer man en robust planteringsspade. Blad och handtag ska hest vara gjutet i ett stycke när det gäller detta trädgårdsredskap. Dessa små handspadar är gjorda för att hugga mot sig. Snarare än att bända upp jorden som man gör med en större spade.

Plantera tulpaner

rätt trädgårdsredskap

Luckra och fixa med rätt trädgårdsredskap

En lucker och välarbetad jord, är en stor del av hemligheten för att få riktigt fina plantor. Den lilla klon, eller kultivatorn som den egentligen heter använder du för att lufta och göra jorden luftig inför plantering. När plantan är i jorden byter man till den lilla handräfsan. Den både jämnar till och får med sig de späda fröogräsen som ständigt dyker upp i rabatterna. Den samlar likaså snabbt ihop vissna löv som ligger och skräpar runt småplantorna. Vidare samlar den snabbt ihop klippet när man snabbputsat sina buxbomsklot.

De tuffaste ogräsen – rätt trädgårdsredskap

Ogräs är aldrig en rolig affär, men värst är de besvärliga rotogräsen som du måste avlägsna på djupet. Det klassiska maskrosjärnet funkar bra i gräsmattan och även i stenläggningar där man vill komma ner och lösgöra ogräsets pålrot. I rabatten är det bäst att använda en liten handhacka med vasst blad. Alternativt ett skyffeljärn med skaft i full längd. Det behövs kraft för att du ska få ner det vassa järnet en bit ner i jorden. Den ska lyckas skyffla upp ogräset med roten. För att göra arbetet lättare är det en bra idé att slipa upp järnet ett par gånger per säsong. Alla skaft i trä ska du också slipa och olja upp när du till hösten ställer undan dem för säsongen. Då håller de mycket längre.

rätt trädgårdsredskap

Kratta och räfsa – rätt trädgårdsredskap

Räfsan är ett välanvänt redskap med sina långa fjädrande tänder. Den är utmärkt att om hösten samla ihop alla löv som faller av. Du använder den flitigt under sommaren för att motionera gräsmattan. I skuggan blir det gärna mycket mossa och räfsan river och luftar gräset. Man jämnar till i rabatter med en kratta med korta stumma tänder. Vidare för att kratta ut material och i största allmänhet för att snygga till gångar med natursten eller singel.

Välj rätt växter till trädgården

Rätt trädgårdsredskap som sätter pricken över i

Man kan fixa och dona hur mycket man vill i trädgården. Men utan raka kanter får man aldrig den där perfekta finishen. Att ta fram kantjärnet, eller en trädgårdsspade med rakt blad, gör underverk på övergången mellan rabatter och gräsmatta. Skär av en strimma på några centimeter, så kanten blir helt rak. Men glöm bara inte bort slingorna för robotgräsklipparen om du råkar ha en sådan till hjälp i trädgården. Det kan bli en både dyr och besvärlig historia om de går av.

rätt trädgårdsredskap

Sköt om dina verktyg

Inget är härligare än att plocka fram välslipade och uppoljade redskap när trädgården vaknar om våren. Då går trädgårdsbestyren så mycket lättare. När du ställer undan redskapen för säsongen skrubbar du bort all smuts med varmt vatten och en stålborste och torkar noga. Vässa blad på spadar med en platt fil och försök behålla bladets originalvinkel. Du ska vidare sandpappra och olja in handtag och skaft av trä . Sedan plockar du isär sekatören, oljar upp den och låter den ligga och torka i sina beståndsdelar.

En bra sekatör är en perfekt present till trädgårdsälskaren

Välsorterade webbutiker för rätt trädgårdsredskap:

GardenStore

Granngården

Proffsmagasinet

Söderströms