Beskära klematis


Att beskära klematis kan ge huvudbry, då olika sorter beskärs vid olika tidpunkter på säsongen. Följ våra tips att hålla reda på blomningen, så blir det lätt som en plätt.

Beskära klematis
Artikeln innehåller affiliatelänkar

Beskära klematis i grupp 1

Till grupp 1 räknar vi de sorter där huvudblomning sker på våren/försommaren på grenar där knoppanlagen kom säsongen innan. Beskär INTE på våren, utan ta bara bort döda eller svaga grenar direkt efter blomning. Om plantan blivit för stor kan man gallra eller beskära den radikalt strax efter avslutad blomning. Allt för att nya blomknoppar ska hinna bildas inför kommande säsong. Du kan beskära denna klematis lätt efter blomning.

Det finns en klematis för varje trädgård

Beskära klematis i grupp 2

Grupp 2 är de lite knepigare sorterna som både blommar tidigt och sent på säsongen. Det vill säga både på fjolårsskott och nya årsskott. Om man klipper ner dem nära marken uteblir den tidiga blomningen, men om man inte klipper alls tenderar plantan att bli risig. Spara därför levande fjolårsskott och stimulerar tillväxten av nya årsskott genom beskärning av döda grenar. Efter en sträng vinter kan alla grenar ha frusit bort ända ned till marken. Då ska du beskära klematis plantan lågt där och den blommar då bara en gång.

Beskära klematis

Beskära klematis i grupp 3

Grupp 3 innehåller de sorter som blommar från juli och framåt efter att ha bildat blomknoppar under vår och försommar. Man säger att de blommar på årsskotten liksom perenner och därför gör man likadant och klipper ner dem nära marken tidigt på våren. Spara ca 2 bladpar vilket innebär en klipphöjd av ca 20 cm.

Få din planta att trivas

Framförallt de storblommiga sorterna vill ha god tillgång på vatten och näring och de trivs bäst i väldränerad och mullblandad jord. Det är därför klokt att göra förarbetet väl vid planteringen, som i sig kan ske när som helst under året så länge jorden inte är frusen. Planteringsgropen bör vara 60 cm djup och lika bred, och vara belägen så långt utanför eventuell husvägg att regnvatten kommer åt över hela ytan. 

Plantan placeras i en hink med vatten en stund innan planteringen och den uppgrävda jorden blandas med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus eller barkmull. Alternativt blandar man upp med en bra planteringsjord i säck. Fyll gropen så att plantan hamnar ca 10 cm under jordytan, så att den förgrenar sig bättre och får ett större rotsystem för att ta upp vatten och näring.

Beskär till ca 20 cm höjd direkt efter planteringen och ge plantan stöd av en bambukäpp för att grenarna inte ska brytas av. Beskärningen känns hård, men betalar sig på sikt med större blomprakt och en kraftigare planta. Om du sätter flera plantor tillsammans ska du hålla dig inom samma sortgrupp för att förenkla beskärningen.

Mera tips för klematis

När du ska beskära klematis lägger du alltid snittet på grenen strax ovanför ett bladpar. Använd en vass och bra sekatör. Exempelvis en Felco 2 som är en robust och pålitlig sekatör med skär och motskär av högkvalitativt härdat stål.

När du planterar din klematis

De storblommiga sorterna vill ha god tillgång på vatten och näring och de trivs bäst i väldränerad och mullblandad jord. Planteringsgropen bör vara 60 cm djup och lika bred, och vara belägen så långt utanför eventuell husvägg att regnvatten kommer åt över hela ytan. Plantan placeras i en hink med vatten en stund innan planteringen och den uppgrävda jorden blandas med lika delar gödslad torvmull och grov sand, grus eller barkmull. Fyll gropen så att plantan hamnar ca 10 cm under jordytan, så att den förgrenar sig bättre och får ett större rotsystem för att ta upp vatten och näring.

Beskär till ca 20 cm höjd direkt efter planteringen och ge plantan stöd av en bambukäpp för att grenarna inte ska brytas av. Beskärningen känns hård, men betalar sig på sikt med större blomprakt och en kraftigare planta. Om du sätter flera plantor tillsammans ska du hålla dig inom samma sortgrupp för att förenkla beskärningen.