Bästa sekatören – ett bra klipp kostar

bästa sekatören

Bästa sekatören blir den med störst prislapp när fem olika testas. Bäst är ARS VS-7XZ för 585 kr, som både ligger bra i handen och ger de skarpaste snitten. Felco 6 klipper till samma utmärkta standard, men gör oss besvikna med rejäla rostangrepp.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Bästa sekatören i vårt test

Trädgårdssäsongen är igång och ett av de flitigast använda redskapen är sekatören. Många klipp på en säsong gör det viktigt att den både är bekväm att använda, och håller måttet för att beskära effektivt och med rena snitt. Att arbeta med en vass sekatör är A och O när man beskär fler träd och buskar på en säsong. Förutom att en slö sekatör är jobbigt för handen, så skadar den också växterna. Snitten ska vara rena och skarpa för att angrepp av svamp och bakterier inte ska få fäste. Man bör välja den bästa sekatören!

Alla sex produkterna vi testat angavs kunna klippa grenar mellan 20-25 mm, vilket är betydligt tjockare än vad de flesta använder sin sekatör till. Med ARS VS-7ZX och Felco 6 var det möjligt med en hand tack vare den goda skärpan, men för övriga produkter skulle man behöva vara väldigt stark i nyporna.

Vad ska man välja - bästa sekatören

Med de dyrare sekatörerna från ARS och Felco väljer man modell baserat på storleken av sina händer. De är också överlägset bäst i greppet och bekvämast att jobba med. Sekatörer är vassa och ska ligga väl låsta i fickan. När man står redo att klippa, ska de dock vara enkla att öppna med enhandsfattning.

Det lönar sig att investera i en dyrare sekatör som gör jobbet enklare för dig, och ger växterna bästa möjliga förutsättningar. Är du däremot typen som förlägger en handfull sekatörer under en säsong, så fungerar modellerna från Fiskars och Gardena tillfredsställande. Framförallt kommer det att kännas lite mindre i plånboken när de plötsligt hamnat på kompostens botten.

bästa sekatören

Tips för att välja bästa sekatören

  • Prova sekatörens grepp innan köp så att den passar din hand. Ett för stort handtag gör handen trött.
  • Försäkra dig om att sekatören kan låsas upp och stängas med en hand.
  • Känn på vikten – ju mindre och svagare hand, desto lättare ska sekatören vara.
 
Så gjorde vi: Sekatörerna har testats genom klipp i kvistar av olika tjocklek och seghet – ek (hårt), gran (medelhårt/elastiskt) och lind (mjukt). Varje sekatör har gjort 100 klipp i blandat ris, skärpan före och efter jämfördes genom klipp i papper. Rostbenägenheten kollades genom att sekatörerna placerades utomhus i fuktig väderlek under ett dygn. Produkterna har vägts och mätts. Bästa sekatören har bedömts utifrån kriterierna användning, kapacitet och kvalitet.  

ARS VS-7ZX - bästa sekatören

bästa sekatören

Betyg: 14/15, bäst i test

Vikt: 210 g 

Öppet grepp: 125 mm

Grenkapacitet: 22 mm

Material: Hårdkromat stål/gummiöverdrag

Passar: Små händer, höger/vänsterhänt

Rek pris: 699 kr

En liten nätt sekatör som klipper med exakt precision och har ett mycket bekvämt grepp. De vassa skären förblir perfekta även efter många klipp, och inte minsta tendens till rost efter att sekatören lämnats ute i regn ett dygn. Även om klippförmågan är oklanderlig skulle låsmekanismen gärna få vara lite mindre trög. Känslan är gedigen och för den hängivne trädgårdsvännen är detta ett utmärkt hjälpmedel för lättare beskärning och all sorts trimning i planteringarna. Med utbytbara skär blir detta en vän för livet. Modeller för större händer finns med samma egenskaper.

+ Mycket vassa och effektiva skär

+ Lämnar perfekt snittyta

+ Ligger skönt i handen

– Risk att få ett litet nyp av den oskyddade fjädern

– Låsmekanismen är trög

Felco 6 - näst bästa sekatören

Betyg: 12/15, men den rostar

Vikt: 220 g 

Öppet grepp: 130 mm

Grenkapacitet: 22 mm

Material: Härdat stål/gummiöverdrag

Passar: Stora händer, högerhänt

Rek pris: 559 kr

Samlat omdöme:

Gällande klippning och hantering så är Felco 6 lika bra som testvinnaren med knivskarpa skär, som behåller sin skärpa. Likaså är greppet bekvämt, men lämpar sig bäst för ett par stora händer. Mindre modeller finns från samma leverantör. Där Felco 6 helt går bet är i regntestet, då den efter bara ett par timmar i fuktig väderlek har rejäla rostangrepp. Besvikelsen är stor, i synnerhet med tanke på prislappen. Liksom testvinnaren har Felco 6 utbytbara skär, men vem vill behöva byta ut dem för att de rostat efter en natt i trädgården?

+ Snygga rena snittytor

+ Skarpa blad gör arbetet lättare

+ Skönt ergonomiskt grepp

– Massor med rostangrepp i fuktig miljö

– Låsmekanismen funkar endast för högerhänta

– Pillig att låsa med trädgårdshandskar på

Fiskars SmartFit P68

Betyg: 11/15, halt handtag

Vikt: 190 g 

Öppet grepp: 125 mm

Grenkapacitet: 21 mm

Material: teflonbelagt stål/plast, delvis gummibeläggning

Passar: ställbar för små och stora händer

Ca pris: 249 kr

Fiskars SmartFit P68 är en av produkterna som kan anpassas efter handens storlek. Detta funkar bra, men vid den mindre inställningen kan man inte heller få in några större grenar mellan skären. Det gummerade övre greppet är bekvämt, men utan handskar glider man runt på det undre i plast. Låsmekanismen är bra. Skärpan på skären är bra både före och efter ett stort antal klipp. Inte riktigt lika utmärkt som testvinnaren, men å andra sidan kostar produkten mindre än hälften. Den är prisvärd med andra ord.

+ Tillräckligt god skärpa som bibehålls

+ Lätthanterlig låsmekanism

+ Justerbar för små och stor händer

– Glatt handtag

– Passar bara tunnare grenar vid inställning för små händer

Gardena Comfort

bästa sekatören

Betyg: 11/15, presterar som Fiskars, men dyrare

Vikt: 230 g 

Öppet grepp: 115 mm

Grenkapacitet: 22 mm

Material: Rostfritt stål/plast delvis gummibeläggning

Passar: ergonomiskt handtag

Ca pris: 449 kr

Enklast av alla att ställa om från stora till små händer, men då minskar också grenkapaciteten rejält. Vi funderar över skärpan, då skären med nöd och näppe tar sig igenom ett papper före grenklippning och inte alls efter. Grensnitten är dock tillfredsställande rena och skarpa efter vårt test. Stödet för pekfingret gör handtaget stabilt och enkelt att jobba med. Färgen passar kanske inte alla trädgårdsvänner, men man hittar lätt det turkosa verktyget i en hög med ris.

+ Väl utformat handtag med pekfingergrepp

+ Smidig låsmekanism

– Skären är inte lika vassa som på konkurrenterna

– Liten grenkapacitet för små händer

Cocraft (säljs hos Clas Ohlson)

Betyg: 8/15, OK budgetval

Vikt: 180 g 

Öppet grepp: 130 mm

Grenkapacitet: 19 mm

Material: teflon kolstål/aluminium med plasthölje

Passar: ställbar för små och stora händer, högerhänt

Ca pris: 100 kr

En budgetvariant som fungerar ok för den som har en benägenhet att tappa bort sina sekatörer med jämna mellanrum. Tung och med ett stort öppet grepp, men kan med lite pillande ställas om för en mindre hand. Bladen är skarpa, men handtagen behöver mer kraft i överföringen, än för de dyrare produkterna. Den oskyddade fjädern kan nypa till, så ett par handskar är att rekommendera. Inget för den hängivne trädgårdspysslaren, men duger fint för ett par klipp då och då.

+ Billigast

+ Glidlås för både höger- och vänsterhänta

+ Skarpa skär

– Oskyddad fjäder

– Trög låsmekanism

Hard Head (säljs hos Jula)

bästa sekatören

Betyg: 5/15, fungerar inte alls

Vikt: 300 g 

Öppet grepp: 110 mm

Grenkapacitet: – mm (angivet 20 mm)

Material: Teflonbelagt stål/aluminium med gummering

Passar: Stora händer

Pris: 99 kr

Testets riktiga bottennapp som ofattbart nog säljs som sekatör. Då vi var övertygade om att första exemplaret var trasigt, fick vi ett andra exemplar att testa. Detta var dock lika sladdrigt i konstruktionen som det första och klippte inte av ens vår tunnaste gren. Hard Head klipper halvvägs och bryter sedan av resten av grenen. Överflödigt att säga att snittet gör mer skada än nytta på växten, och verktyget ska undvikas till varje pris. Hygglig låsmekanism och ingen rost, men vad hjälper det när den s.k. sekatören inte klipper av grenar?

+ Låsmekanismen fungerar

+ Ingen rost

– Skären möts inte för att kunna klippa av grenen

– Klipper inte ens papper

– Ingen spänst som antyder att något skulle kunna klippa