Bästa grästrimmern


Med en batteridriven grästrimmer slipper man både buller och trassliga sladdar. Men tänk efter vilka jobb du ska ha den till innan du du väljer den bästa grästrimmern för dig. Black & Decker 36 V blev vår totala testvinnare.

Bästa grästrimmern

Vi har provat fem batteridrivna grästrimmers, varav tre klippte med tråd och två med plastknivar. Bäst i test blev en påkostad modell från Black & Decker, som både trimmar högt gräs effektivt och klarar finlir med precision. De dyrare modellerna från Black & Decker och Ryobi visade sig vara mycket kraftfulla, och ett behagligt alternativ till bullriga röjsågar.

Det är härligt att slippa sladd, och med alla maskinerna räcker ett fulladdat batteri runt en normalstor trädgård. Har man inget ängsgräs att trimma är både Bosch och Gardena med sina plastknivar bra maskiner av god kvalitet. Man slipper pilliga byten av trådrullar, men samtidigt gör en kniv mer skada om man inte är noga med klippvinkeln. De billigare trådmodellerna räcker gott för den som bara snyggar till kanterna här och var.

Generellt räcker en mindre och billigare trimmer för de små jobben, men det blir ett tydligt steg upp i kvalitet med ökande pris. Likaså känns de dyrare maskinerna mer välbalanserade, och kan anpassas efter göromål och användarens längd. Testvinnaren tar täten med känslan av en liten trimmer, kombinerad med kapaciteten hos en stor maskin. Bästa grästrimmern helt enkelt!

Så väljer du rätt trädgårdsredskap

Tips för bästa grästrimmern

Välj en batteridriven trimmer för att slippa buller, avgaser och trassliga sladdar

Ska du bara trimma enstaka grässtrån runt rabatter räcker billigaste modellen gott

Med knivar slipper du trassla med trådmatning, å andra sidan gör knivarna mer skada på underlaget om du inte är noggrann med klippvinkeln

Så gjorde vi: Med fulladdat batteri testade vi ut bästa grästrimmern i en större villaträdgård. De testades i högt ängsgräs, samt i linjen mellan rabatt och nyklippt gräsmatta. Dessutom kördes maskinerna intill ett fast föremål.

Bästa grästrimmern

Bästa grästrimmern är Black & Decker B&D 36 V GLC3630L20

Betyg: 14/15

Klippmedel: tråd, diameter 1,5 mm   

Klippbredd: 30 cm

Batteri: Li 36 V/2.0 Ah

Laddningstid: 1 hr

Vikt: 3,5 kg

Rek pris: 2500 kr

En riktigt bra maskin med både hög kapacitet på tufft ängsgräs, och god precision för finliret längs rabattkanterna. Med olika lägen ställer man lätt om till önskad effekt, och på det högsta är den upplevda kraften i klass med en bensindriven röjsåg. Handtaget är bekvämt, balansen fint avvägd och teleskopskaftet blir långt nog för en högrest användare. Att byta tråd går föredömligt lätt, men att rengöra den robusta skyddskåpan är lite pilligare med alla små utrymmen. Kvalitetskänslan är god, men inte premium med tanke på priset. Däremot tar man ett stort steg upp kapacitetsmässigt.

+ Mycket god kapacitet

+ Lätt att byta från trimning till kantklippning

+ Bäst fungerande kantskydd i testet

– Högt ljud på turboläget

Test av bästa sekatören

Bästa grästrimmern

Ryobi grästrimmer 36 V RY36LT33A-120

Betyg: 13/15

Klippmedel: tråd, diameter 2,0 mm   

Klippbredd: 28-33 cm

Batteri: Li 36 V/2.0 Ah

Laddningstid: 1 hr 40 min

Vikt: 2,8 kg

Rek pris: 2500 kr

Även detta är en mycket kraftfull maskin som lätt tar sig fram genom högt gräs. Påminner om en röjsåg utan teleskopfunktion och utan vinklingsbart maskinhuvud. Över lag passar maskinen utmärkt till de tyngre jobben, men får inte till precisionen så som testvinnaren. Det lilla kantskyddet snurrar undan och det är lätt hänt att gå för hårt fram närmast rabatterna. Maskinen är lätthanterlig och tvåhandsfattningen på greppet är bekvämt och praktiskt. En suverän maskin i trädgårdar med mindre finlir.  

+ Enda maskinen med justerbar klippbredd

+ Steglöst hastighetsreglage i handtaget

+ Skön ergonomi och selen tar tyngden

– Kräver träning för att hitta precisionen

– Högt ljud

Bästa grästrimmern

Bosch ART 23-18 LI

Betyg: 10/15

Klippmedel: kniv           

Klippbredd: 23 cm

Batteri: Li 18V/2.5 Ah

Laddningstid: 1 hr

Vikt: 2,4 kg

Rek pris: 1295 kr

En robust och lättanvänd maskin för den vanliga villaträdgården, där det inte ska trimmas högre ängsgräs. Maskinen klipper med kniv istället för tråd, och det blir då viktigare att vinkla klipphuvudet rätt. Detta är enkelt ställbart i 90 grader. Stödet mot fasta föremål är trögt och man kommer inte heller tillräckligt nära för ett helt perfekt resultat. Av de två maskinerna med kniv har denna de tåligaste, och tillverkaren signalerar detsamma genom att skicka med endast en i reserv (5 extra kostar ca 99 kr). Att klippa i högt gräs går långsamt och vid tistlarna tar det stopp.

+ Bekvämast handtag

+ Trimhuvudet roteras 90 grader till kantklippning

+ Insexnyckel medföljer för montering

– Mindre förlåtande än tråd

– Pillig att rengöra med många skrymslen

Bästa grästrimmern

Cotech LXC GT18 från Clas Ohlson

Betyg: 9/15

Klippmedel: dubbel tråd, diameter 1,2 mm           

Klippbredd: 23 cm

Batteri: Li 18 V/2.0 Ah

Laddningstid: 55 min

Vikt: 2 kg

Rek pris: 799 kr

Cotech är en enklare version på trådklippare till ett mycket förmånligt pris. Klippbredden är mindre liksom på maskinerna med knivar, men mer förlåtande med en mjuk tråd. Tur är det när det hjulformade stödet mot fasta föremål är helt menlöst. Skaftet är ställbart, men för kort för långa personer, maskinhuvudet ställbart i fem steg. Den tunnare tråden ger ett mer precist resultat vid finlir, men maskinen har inte alls samma kapacitet som testvinnaren. Ett prisvärt alternativ för den lilla trädgården som bara behöver ansas i kanterna.

+ Lägst vikt

+ Snabbast laddning på ca 1 hr

+ Lågt pris

– Stödet mot fast föremål är för litet och skyddar inte

– Kort skaft

– Jobbigt att byta tråd

Utebelysning – så lyckas man

Bästa grästrimmern

Gardena Accu Trimmer EasyCut Li-18/23R

Betyg: 9/15

Klippmedel: kniv           

Klippbredd: 23 cm

Batteri: Li 18 V/ 2.6 Ah

Laddningstid: 1 hr

Vikt: 2,5 kg

Rek pris: 1399 kr

Liksom Bosch klipper denna med knivar och resultatet är likartat. En hel påse extraknivar medföljer, så de förväntas nog slitas. (20 extra kostar ca 115 kr). För den som bara ska trimma kanter är maskinen ypperlig, med justerbart skaft och handtaget gör den bekväm att arbeta med. Högt gräs klipps, men mycket långsamt och under protester. Betyget blir snäppet sämre än Bosch eftersom klipphuvudet kan justeras, men inte roteras till ren kantklippning. Dessutom tar det lång tid för kniven att stanna när man släpper handtaget, och innan man kan köra igen. Mycket lätt att rengöra med få detaljer under skyddskåpan.

+ Lätt och bekväm

+ Vinkeljustering på handtaget

+ Enkelt att byta kniv

– Sladdrigt skydd mot fasta föremål

– Irriterande med kniv som snurrar länge efter avstängning

Trädgårdsdesign – fixa din trädgård