Anlägga trädgård – planering och inspiration

anlägga trädgård

Oavsett om man har byggt och ska anlägga trädgård, eller om man vill ändra en befintlig är det ett stort jobb. Vi reder ut var man börjar. Tittar på vad olika alternativ kostar och tipsar om när det kan vara klokt att anlita hjälp utifrån för att anlägga trädgård.

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Planera att anlägga trädgård

När det är dags att anlägga trädgård är det lätt hänt att projektet känns övermäktigt. Även om man vet vad man vill uppnå, är det svårt att veta var man ska börja. Vad det kan kosta, eller tidsåtgång för att anlägga trädgård . Börja med att fundera på hur ni ska använda trädgården. Är ni en aktiv familj som behöver plats för lek och aktivitet? Vill ni ha möjlighet att skörda ätbart eller ska trädgården vara ett smycke att betrakta från huset? Vill ni kunna flytta mellan olika sittplatser? Hur mycket tid och lust kommer ni ha att sköta gräsmattor, häckar och planteringar?

Fundera på hur ni rör er i trädgården och vilka ytor som behöver vara hårdgjorda när man ska anlägga trädgård. Därifrån ni ska hämta ved behöver det finnas en hårdgjord tålig gång, gärna lätt att skotta och med belysning. Med små barn är det bra med uppsikt över sandlåda och gungställning från köksfönstret. Mellan parkeringsplatsen och ytterdörren rör man sig varje dag, så där ska underlaget vara slitstarkt och planteringarna ser man varje dag på året

När man vet behov, funktioner och kanske till och med vilken stämning trädgården ska erbjuda, är frågan hur man går till väga. Har man byggt hus är det inte sällan tomt i plånboken när det är dags att ta itu med utomhusmiljön. Att låta ekonomin stabilisera sig och samtidigt få en eller två säsongers betänketid på hur man verkligen vill ha sin trädgård är inte en dum idé. Samma sak gäller för den som köpt hus med trädgård, att det är bra att ”bo in sig” och inte förhastat ta ner stora träd som tar lång tid att ersätta.

Hitta inspiration att anlägga trädgård

När det är dags att skissa på en plan för den nya trädgården kan du bli inspirerad av av hur andra gjort. Bläddra i tidningar och böcker för att hitta praktiska lösningar. Alternativt tar man in en trädgårdsdesigner som erbjuder konsultationer av olika omfattning. Med en lista på sina behov och önskemål kan man komma en bra bit efter bara en konsultation på 1-2 hr. Designern erbjuder allt från en timmes konsultation på plats (kostnad från ca 2000 kr), till en komplett skiss med växtlistor och markbeläggningar (kostnad från ca 15000 kr). Designern utgår i sin skiss från att sätta strukturen med trädgårdens golv och inner- och ytterväggar som omsluter. Det vanligaste misstaget lekmannen gör är att börja pynta och fylla med växter innan helheten är planerad.

När trädgårdsplanen finns är det dags att ta in offerter från anläggare, om man inte ska göra jobbet själv. Det är viktigt att se till att prisförslag inkluderar allt från arbetet, till eventuell hyra av maskiner, jord och material. Tvärtemot vad många tror är det ofta markarbetena som är den största kostnaden när man nyanlägger eller gör stora förändringar. Växter är en mindre kostnad än att gräva och frakta jord.