Angrepp på rosor – så blir du av med dem

angrepp på rosor

Angrepp på rosor är vanligt förekommande och kan vara ett riktigt gissel på dina favoriter i trädgården. Följ våra tips för att identifiera vad det är som får dina rosor att må dåligt och hur du blir av med löss, svamp eller steklar

Artikeln innehåller affiliatelänkar

Angrepp på rosor

Insektsangrepp på rosor – bladlus och rosenstrit är de vanligaste skadedjuren på våra rosor. De äter blad och hämmar tillväxten. Bekämpa genom att spruta rosorna med såplösning (blanda 0,5 dl såpa med 1 liter vatten) och kläm ihjäl lössen du ser.

angrepp på rosor

Angrepp på rosor - svamp

Svampsjukdomar  – om rosen har fått svartfläcksjuka (gulnande blad med bruna fläckar), mjöldagg (gråvita blad), rost (gula fläckar), och barkfläcksjuka (bruna fläckar på stammen) gäller det att ta bort angripna delar. Om detta inte sker kan hela plantan snabbt insjukna, med bladavfall eller genom att delar av växten dör. Svampsjukdomar drabbar inte alla rosor lika hårt, så fråga i plantskolan efter sorter som är mer motståndskraftiga. Olika svampangrepp på rosor gynnas av olika väderlek, så tappa inte sugen och byt ut plantorna efter bara en säsong.

Se till att rosorna står fritt, då svampen frodas som bäst i hög luftfuktighet och stillastående luft. I handeln finns växtsåpor och växtvårdsmedel som är effektiva. Så fort du ser blad med fläckar ska de tas bort och se till att städa noga runt plantan på hösten, så att sporerna inte ligger kvar under vintern. Plantor som är saftspända står lättare emot mjöldagg, så låt inte rosorna torka ut. Då slipper du mer sannolikt angrepp på rosor.

bästa trädgårdsboken

Roshandboken : allt om sorter, plantering och skötse

I den här praktiska handboken delar rosexperten David Carlson med sig av sina tips och visar i sju steg hur man får till sin rosenträdgård. Alla kan lyckas med trädgårdens drottning – både i villaträdgården och på balkongen.

Angrepp på rosor - steklar

Det finns flera steklar som kan angripa rosor. Rosenbladsstekeln äter upp bladen, bladrullstekeln rullar ihop bladen, rosenskottstekeln får nya skott att vissna. Steklar lägger sina ägg på blad eller skott och när larverna sedan kläcks och borrar sig in vissnar delarna. Bästa sättet att bli av med steklarna är att klippa bort och bränna angripna växtdelar så att insektens livscykel bryts. Om larverna får kläckas och leva kvar övervintrar de och lägger ägg igen nästa år. Det finns också kemiska medel att köpa i handeln för att bli av med angrepp på rosor av det här slaget.